Primele ore ale nou-născutului prematur!

Scris de Conf. Dr. Simona Vladareanu 1352 afisari
11:39:12, Marti 11 Aprilie 2017

Cele mai frecvente riscuri pentru nou-născutul prematur

Cele mai frecvente patologii întâlnite la nounăscut sunt cele legate de adaptarea respiratorie, detresa respiratorie, boala membranelor hialine, displazia bronhopulmonară. 

Insuficiența respiratorie la o vârstă foarte mică de gestație, greutatea mică sau extrem de mică a prematurului, complică existența nou-născutului, acesta necesitând clar un suport ventilator, administrarea de surfactant și alte proceduri de terapie intensivă. Legat de această patologie, apare ca un cerc vicios patologia cardiacă, persistența de canal arterial, dificultăți legate de alimentație, fiindcă nu poți administra alimentație enterală (pe gură) ci trebuie să recurgi la catetere, și de aici riscul de infecții.

Hemoragia periventriculară este o altă complicație serioasă a prematuritații care poate duce chiar la decesul nou-născutului sau poate lăsa sechele neurologice de lungă durată. Un copil născut prematur necesită clar o perioadă mai lungă de spitalizare, necesită proceduri de terapie intensivă, toate acestea crescând și riscul de infecții nozocomiale. Sigur, la prematurul foarte mic pot apărea de asemenea tulburări metabolice, hipoglicemia, anemia de prematuritate dar și anemia iatrogenă rezultată din faptul că, prin recoltări de sânge repetate, pentru analize prin care urmărești evoluția în dinamică, se poate induce o stare de anemie care ulterior necesită transfuzii repetate.

Retinopatia de prematuritate este o altă complicație a prematurității cu un impact devastator asupra evoluției ulterioare a copilului. Este deci o patologie absolut complexă a prematurului și ideal este ca acești copii să se nască in centrele de grad III și incubatorul de transport să fie incubatorul uterin, adică să fie mama. Cu alte cuvinte femeia gravidă cu risc de naștere prematură ar trebui să fie trimisă către centrele de grad III, acestea având la dispoziție personal, echipamente și posibilități terapeutice care cresc șansa de supraviețuire a acestor copii.

În țară, centrele de grad III sunt în centrele mari universitare Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Targu-Mureș, Iași. În București, sunt în toate maternitățile din rețeaua publică, exceptie Elias, CFR II și Malaxa. Maternitatea Elias nu s-a putut ierarhiza la gradul III pe motiv de spațiu, dar noi asigurăm peste 2000 de nașteri anual cu toată patologia neonatală cunoscută, mai puțin prematuritatea sub 32 de săptămâni. Atât în Europa cât și în SUA, gradul III înseamnă să asiguri nou-născutului managementul imediat al patologiei chirurgicale cât si cea cardio-vasculare, lucru care practic nu este realizat în Romania.

Conferențiar Dr. Simona Vlădăreanu, Medic primar neonatolog, șef Clinică Neonatologie, Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, București.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici