58
None

Profesiunea de kinetoterapeut... încotro?

Pentru a fi kinetoterapeut nu este suficient a avea pregătire în centrele şi facultăţile de profil, a avea doar cunoştinţe teoretice, ci în permanenţă trebuie să se simtă setea de cunoaştere, de autodepăşire, prin confruntarea în practică cu situaţii deosebite, cazuri dificile care la prima vedere sunt fără diagnostic.

Nu oricine este făcut pentru această meserie, deoarece kinetoterapia cere asimilarea permanentă de cunoştinţe practice, însuţirea  a ceea ce este nou, specializarea continuă prin masterate, doctorte, întuniri ştiinţifice, congrese, etc.

Pentru realizarea celor enumerate este nevoie şi de "sacrificii" pe toate planurile şi nu oricine este dispus să le accepte deşi fiecare eset unic în felul lui şi nu există satisfacţie mai mare şi o împăcare cu sine ca atunci când un caz aparent irecuperabil are un diagnostic favorabl şi în ultimă instanţă este rezolvat prin kinetoterapie.

Integrarea în Uniunea Europeană ar trebui să conducă la formarea unei echipe multidisciplinare, ndispensabile în recuperarea, readaparea şi reintegrarea psihosocială a individuli, formată din medici şi paramedici, adică colaborarea dintre medicul de familie, medicul specialist (ortoped, neurolog, pediatru etc) şi kinetoterapeut.

În majoritatea afecţiunilor neuromotorii şi ortopedico-traumatice, înainte de a se recomanda intervenţia chirugicală, care în multe situaţii se dă cu uşuinţă su după o intervenţie chirurgicală se uiă recomandarea tratamentului kinetoterapeut în defavoarea pacientului, ar trebui să se dea inainte kinetoterapiei în ansamblul ei prin exercitii fizice medicale, masaj, dispozitive medicasle, etc.

Reuşita unui caz abordat prin kinetoterapie est cu atât mai mare cu cât intervenţia se realizează precoce, de la depistarea primelor semne de dizabilitate şi profilactic după stările de convalescenţă.

Rezultatele deosebite s-au înregistrat în mai multe tipuri de afecţiuni şi anume:

• afecţiuni neuro-pediatrice

• afecţiuni cardio-vasculare

• afecţiuni obstretico-ginecologice

• afecţiuni ortopedico-traumatice.

În speranţa unei colaborări aprofudate cu colegii noştri medici şi că acestui domeniu i se va acorda importanţa cuvenită în numărul viitor vor fi prezentate etapele care se parcurg în cadrul unei şedinţe de kinetoterapie.

Anişoara Drăghici, Kinetoterapeut principal Tel: 0740 96 33 61

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha