Prostata

Scris de Dr. Alin Bratsos, medic specialist urolog 1621 afisari
11:27:20, Vineri 08 Ianuarie 2016

Prostata este una dintre glandele urogenitale masculine ce înconjoară primii centimetri ai uretrei, iar statisticile arată că 40% dintre bărbaţii cu vârstă sub 40 de ani şi 80% dintre bărbaţii trecuţi de 80 de ani suferă de afecţiuni ale acesteia.

Cel mai îngrijorător este insă că afecţiunile prostatei anunţă, în multe cazuri, cancerul de prostată. Statisticile arată că un număr de patru din cinci cazuri de cancer al prostatei sunt diagnosticate la bărbaţi trecuţi de 65 de ani. Mult mai rar, acest tip de cancer poate să fie prezent şi la pacienţi mai tineri.

Factorul genetic şi factorii de mediu sunt incriminaţi în apariţia acestei maladii, însă incidenţa este mai mare în rândul bărbaţilor care au în familie rude apropiate care au suferit de această boală.
 
Simptomele pe care pacienţii le identifică se referă la anumite dificultăţi în urinare, urinare frecventă şi jet ezitant cu presiune scăzută, dureri, senzaţia de urinare incompletă, prezenţa sângelui în urină sau spermă.
 
În încercarea de a identifica şi trata problemele prostatei şi în special pentru depistarea cancerului, metoda medicală la care se apelează este puncţia-biopsie a tumorilor prostatice. Aceasta este unica metodă de a depista şi diagnostica cancerul
 
În cazul pacienţilor suspecţi de cancer de prostată există mai multe tipuri de analize şi investigaţii recomandate.
 
Dintre acestea, specialiştii urologi relevă:
• obţinerea unei valori a PSA (ca linie de bază), de la vârsta de 50 de ani;
• examen rectal, PSA şi ecografie cu reziduu, o dată pe an;
• ecografia abdominală cu vezica urinară plină, aceasta are menirea de a evidenţia prostata, al cărei volum poate astfel să fie măsurat;
• ecografia transrectală, menită să depisteaze noduli în prostată, precum şi ghidarea biopsiei transrectale a prostatei;
• procedura puncţiei prostatice, se efectuează sub efectul anesteziei, nu este dureroasă, ci crează doar un usor disconfort.
Taguri: prostata Urologie Dr. Alin Bratsos afectiunile prostatei cancerul de prostată
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj