Protectia ochilor in sezonul rece

Scris de Dr. Andrei Filip 1871 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Dr. Andrei Filip

Dr. Andrei Filip

Medic Primar Oftalmolog
Doctor în Ştiinţe Medicale
Clinica de oftalmologie Ama Optimex

021-211 1622
0723 889 315

www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro

www.8ik.ro

Mulţi dintre noi aşteptăm cu nerăbdare iarna, cu zăpadă bineînţeles, pentru sporturi sau diverse activităţi de sezon. Schi, snowboarding, patinaj, drumeţii şi nu numai ne deconectează şi ne fac să petrecem cât mai mult timp în natură.

Sezonul rece este o perioadă a anului în care lumina solară este extrem de intensă, mai ales când este reflectată de zăpadă.

Este foarte important să purtăm ochelari de soare, de calitate, pentru a ne proteja ochii de razele ultraviolete. Razele ultraviolete (UV), depinzând de intensitate şi de timpul de expunere, sunt nocive pentru ochi, putând determina afecţiuni oculare grave.

Corneea, fiind cea mai expusă, este prima care poate fi afectată de razele ultraviolete, iar afecţiunea se numeşte keratită şi reprezintă o arsură provocată de expunerea îndelungată la soare. Afecţiunea necesită îngrijiri medicale de specialitate şi se manifestă prin durere puternică, vedere înceţoşată, înroşirea ochilor, lăcrimare, fotofobie.

Conjunctiva poate dezvolta afecţiuni degenerative provocate de temperaturile extreme, vânt şi expunerea îndelungată la soare, iar pinguecula şi pterigionul sunt două exemple de afecţiuni.

Cristalinul, lentila ochiului, este şi el afectat de razele ultraviolete - se consideră că expunerea îndelungată, fără protecţie, contribuie la apariţia cataractei.

Retinopatiile solare sau chiar arsura maculară sunt afecţiuni grave care pot duce, în unele cazuri, la orbire şi sunt rezultate ale expunerii fără protecţie la soare.

Practicanţii sporturilor de iarnă trebuie să se gândească şi la protejarea ochilor împotriva traumatismelor oculare directe – leziuni nepenetrante/penetrante sau zonale, fracturi ale orbitei etc.

Cele mai importante caracteristici ale ochelarilor de soare sunt: protecţia faţă de razele UV, calitatea lentilei, adică să ofere o imagine clară, nedistorsionată, rezistenţa lentilelor astfel încât în cazul unui accident să nu rănească şi, nu în ultimul rând, aspectul.

Cred că cei mai periculoşi sunt ochelarii contrafăcuţi, deoarece purtătorul are falsa impresie că este protejat. De aceea, marca de prestigiu este o garanţie a calităţii în cazul în care este demonstrată autenticitatea.

Există ochelari de soare cu lentile din policarbonat, care nu se sparg sau se sparg foarte greu şi cu o structură specială a ramei, oferind protecţie la anumite şocuri.

Ochelarii cu lentile polarizate oferă o claritate foarte bună a imaginii, crescând contrastul. Lentilele fotocromice (heliomate) se colorează funcţie de intensitatea soarelui.

Un aspect important îl reprezintă faptul că toate aceste tipuri de lentile pentru ochelarii de soare sunt disponibile şi pentru purtătorii de dioptrii. Ochelarii de schi sau snowboard pe care se pot monta lentile cu dioptrii de orice fel arată absolut la fel cu cei normali (fără dioptrii). Avantajele acestui tip de ochelari sunt clare, purtătorul beneficiind de o vedere bună şi, nu în ultimul rând, de confortul şi protecţia oferită de aceştia.

Este bine să ne protejăm ochii, întotdeauna, cu ochelari de calitate, adaptaţi activităţilor desfăşurate.

Dr. Andrei FILIP

Medic Specialist Oftalmolog

Doctor în Ştiinţe Medicale

www.amaoptimex.ro

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj