Psoriazisul - impactul asupra calității vieții pacientului

Scris de Alin Nicolescu 5600 afisari
13:41:31, Marti 20 Martie 2018
Alin Nicolescu

Alin Nicolescu

secretar general al SRD

Din păcate, psoriazisul este afecțiunea care „dă mari bătăi de cap” în întreaga lume și despre care se vorbește din ce în ce mai mult, și pentru care se dezvoltă, cu ajutorul cercetării, noi tratamente.

În Registrul Național de boli  dermatologice există un modul dedicat psoriazisului. Avem 10.000  de pacienți înregistrați, unii cu forme grave. Mesajul principal al campaniei pentru psoriazis a fost că nu este contagios, că nu trebuie să ne speriem de persoanele care au psoriazis pentru că nu se ia.

Sunt destul de rare formele care se transmit din generație în generație dar ele există. E greu de spus o vârstă la care debutează această afecțiune, de foarte multe ori se corelează cu stresul și atunci este la vârsta adultului tânăr care începe să aibă multe griji și probleme. Pot spune că am avut pacienți la care s-a știut când a debutat boala, dar cu certitudine s-a diagnosticat la 60 de ani.

Psoriazisul are o componentă genetic dar sunt multi alți factori care pot declanșa boala (stres, medicamente). Este o afecțiune care astăzi există într-o armonie medic-pacient și aderență: pacientul trebuie să adere convins la tratament, să respecte întocmai sfatul medicului, care știe toate amănuntele bolii.

Psoriazisul vulgar clasic

Aceasta este cea mai frecventă și cea mai simplă formă, care poate avea formă ușoară, moderată sau serveră. Există și alte forme, cu afectare articulară, care uneori precede afectarea cutanată. Este un diagnostic greu de pus, dar creează un mare disconfort pacientului. Aceasta este o formă eritrodermică, o urgență medicală, care trebuie tratată rapid și controlată.

Referitor la corelația între severitate și impactul asupra calității vieții pacientului, prima impresie ar fi să spunem că e o corelație directă dar, diverse studii au arătat că nu întotdeauna este așa.

Cele realizate în străinătate, în care se discută despre o corelație între cât de mulțumiți sunt pacienții de rezultatul tratamentelor, am avut surpriza să vedem că erau mai mulțumiți cei cu afecțiunea severă decât cei cu afecțiunea ușoară. Pacienții cu afecțiunea severă aveau la îndemână un tratament puternic, agresiv, care era și spectaculos. Cei care aveau forma ușoară erau mai nemulțumiți deoarece plaga avea o vindecare mai lentă. Nu există întotdeauna această corelație între severitate și calitatea vieții pacientului, un lucru este însă e foarte clar: psoriazisul afectează cel mai mult calitatea vieții și trebuie tratat; pe lângă faptul că este și o afecțiune care depășește cu mult limitele pielii, este o afecțiune cu multe repercursiuni asupra organismului. Netratarea psoriazisului poate duce, din păcate, la evenimente în alte zone ale corpului decît al tegumentului: gastrice, cardiovasculare, articulare. Obligatoriu psoriazisul ar trebui tratat de o echipă multidisciplinară, și anume: dermatolog, internist, cardiolog, reumatolog, psiholog, mai ales că este o afecțiune ce destabilizează psihic bolnavul, îl izolează de societate prin aspectul fizic al evoluției acestei afecțiuni.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj