58
None

Răspunsuri la întrebări frecvente ale pacienţilor. Cum menţinem sănătatea articulaţiilor noastre?

     Modul în care ne putem proteja articulaţiile este o preocupare constantă a specialiştilor şi a pacienţilor deopotrivă. Articulaţiile sunt supuse procesului de degradare sau de uzură, la care se adaugă suprasolicitarea de moment sau de lungă durată. Lipsa antrenamentului sau a unui program de întreţinere a funcţiei articulare, în ceea ce priveşte mobilitatea, reprezintă elemente care concură la deteriorarea articulară. De asemenea, este necesară evitarea supraîncărcării articulaţiilor, cum se întâmplă când efectuăm activităţile cu suprasarcină sau când intervine greutatea în exces.

Când începem şi cum realizăm protecţia articulaţiilor?

     Creşterea şi dezvoltarea organismului uman se definitivează în jurul vârstei de 25 de ani. Prin urmare, niciodată nu este prea devreme pentru a începe o activitate fizică, sportivă sau de agrement, care să ne faciliteze întreţinerea şi protejarea articulaţiilor faţă de o degradare ulterioară. Aceasta, cu atât mai mult cu cât noi putem moşteni o anumită tendinţă de a dezvolta anumite afecţiuni, printre care şi boala degenerativă articulară sau reumatismul articular de la predecesorii noştri, părinţi, bunici. Este util să practicăm activităţi de întreţinere a condiţiei fizice şi a unei bune funcţionalitati a aparatului locomotor în general şi a articulaţiilor în special, cu o frecvenţă de 2-3 şedinţe săptămânal, încă din copilărie sau adolescenţă. Activităţile fizice recomandate sunt înotul, mersul cu bicicleta, joggingul uşor, mărşăluirea, tenisul de agrement, volei, baschet, fotbal, badminton, toate realizate cu o încălzire prealabilă, şi nu la nivel competiţional, ci doar pentru plăcerea efectuării activităţii fizice în sine. Iarna, aceste activităţi se pot desfăşura în săli special amenajate sau în centre sportive, săli de fitness, gimnastică, centre de sănătate, în care se pot utiliza şi diferite echipamente de fitness, cardio, precum banda de alergare, sau echipamentele cu greutăţi sau rezistenţă opusă mişcării. Să nu uitam nici clasicul, de acum, program de aerobic, exerciţiile pilates, yoga etc.

     Mişcarea articulară este necesară pentru a asigura o bună lubrifiere, cu evitarea procesului de peliculizare a lichidului sinovial, care apare atunci când stăm mult timp într-o poziţie şi auzim cracmentele articulare, acele zgomote de care suntem tentaţi să ne plângem prietenilor, să ne gândim că îmbătrânim precoce sau să cerem sfatul unui specialist reumatolog, ortoped, medic de recuperare medicală. Cu toţii ne vor spune că trebuie să ne mişcăm mai mult, să evităm sedentarismul, ceea ce este perfect adevărat.

De menţionat este şi faptul că o bună calitate a lichidului sinovial aflat în articulaţiile noastre este menţinută prin mişcarea acestora.

Există o relaţie între greutatea corporală şi sănătatea articulaţiilor?

     Greutatea corporală în exces, supraponderalitatea sau diferitele grade de obezitate supraîncarcă mecanic articulaţiile, în special pe cele portante, cum sunt genunchii şi şoldurile, gleznele şi articulaţiile mici ale picioarelor, ceea ce conduce la degradarea precoce. Se va deteriora cartilajul articular, calitatea lichidului sinovial se modifică, musculatura se depreciază şi nu mai contenţionează sau nu mai fixează articulaţiile corespunzător atunci când efectuăm anumite mişcări. În acest context, apare deteriorarea părţilor moi care formează sau înconjoară articulaţia, precum cartilajul, ligamentele, tendoanele musculare, capsula articulară. În final, apare un exces de lichid sinovial, iar articulaţia se deformează şi devine dureroasă, instabilă, ceea ce conduce la o deteriorare ulterioară; aceasta poate fi oprită prin imobilizarea articulaţiei şi în urma unui program fizicalkinetic de recuperare medicală, tratament medicamentos şi de întreţinere metabolică şi structurală, prin acele suplimente articulare recomandate de medicul specialist în medicina de familie, cel de recuperare medicală sau specialistul reumatolog, ortoped sau de prieteni şi rudele binevoitoare. Ortopedul vă mai poate recomanda şi injecţiile intraarticulare cu înlocuitori ai lichidului sinovial.

 Ce încălţăminte este recomandată?

     Încălţămintea adecvată pentru menţinerea unor articulaţii sănătoase este o preocupare actuală nu doar a specialiştilor din lumea medicală, ci şi a celor care practică sport de performanţă şi a celor care lucrează în conceperea noilor modele de încălţăminte.

    Talpa interioară trebuie să asigure preluarea şocurilor, să urmeze forma piciorului, susţinând curburile fiziologice şi facilitând mişcarea sau mobilitatea articulară, evitând fricţiunile între ţesuturile moi şi materialul din care este confecţionată încălţămintea.

    Nu ne referim doar la încălţămintea tip sport, ci şi la încălţămintea de zi cu zi, care ar trebui să aibă şi un toc stabil, cu o înălţime confortabilă, care să nu obosească piciorul. Se recomandă talpa ortopedică, tocurile late sau tronconice, cu înălţimi de 3 cm.

 Ce legatură există între frig, umezeală şi sănătatea articulară?

     Anotimpul friguros predispune la o circulaţie deficitară sau accentuează orice tendinţă în acest sens. Componentele articulaţiilor sunt hrănite, unele dintre ele, prin imbibiţie din lichidul sinovial. Iată deci cât de importantă este o bună circulaţie sanguină şi o bună calitate a lichidului sinovial intraarticular. Prin urmare, ar trebui evitată acea senzaţie de picioare reci, prin purtarea unor modele adecvate de încălţăminte, care să nu strângă piciorul. De asemenea, încălţămintea nu trebuie să forţeze menţinerea unor poziţii defectuoase ale articulaţiilor, precum tocurile prea înalte sau vârful ascuţit. Talpa pantofului trebuie să aibă o grosime care să permită o izolare termică faţă de suprafaţa de sprijin, fără să supraîncălzească piciorul. Se recomandă purtarea branţurilor în interiorul încălţămintei, care oferă un confort termic pe durata anotimpului friguros şi umed.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


nistor viorel

doctorul de familie azis ca sant suspect de artrita reumatoida si sa consult un specialist. Aici nu este si vreau sa merg la uncabinet bun dar sa am analizele facute asi vrea sa stiu care sa le fac si unde sant doctori specialisti apropiati nistor din brad hunedoara

June 15, 2011, 1:59 p.m.
0
0

Simona

Cand una dintre cauzele aparitiei afectiunilor la nivelul articulatiilor este dezechilibrul de substante de la acest nivel, un remediu dovedit clinic este suplimentarea cu collagen din Supramax articulatii. Acesta contine doar colagen de o puritate inalta.

Oct. 4, 2012, 5:30 p.m.
0
0

vlad

Am o criza acuta de lombalgie (dureri lombare, fesa si coloana, fara iradieri pe picior) de vreo 6 saptamani.Am facut RMN- mi-au iesit discurile L5 si L6 deshidratate cu minime protruzii, fara hernii.La Rx din picioare (fata- profil) mi-a iesit spondilolistezis de 3 milimetri L5- S1, cu pensarea spatiului intervertebral, modificari discartozice si inceputuri de osteofite.Tratamentul (pastile, orteza, repaus,alifii, fizioterapie) nu prea da rezultate.Ce poate fi ?

March 16, 2015, 4:18 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Va sugerez sa o contactati de Dr. Georgiana Tache la spital Sanador, sectie reabilitare medicala.

March 16, 2015, 4:30 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha