45
None

Reabilitarea protetică estetică şi funcţională a aparatului auditiv

Indiferent de vârstă, aparatul auditiv poate fi afectat, total sau parţial, estetic şi funcţional, în malformaţii congenitale, accidente, operaţii pentru infecţii sau tumori benigne, maligne (cancer). Consecinţele afectează relaţiile persoanei respective cu cei din jur, viaţa socială, educaţia copiilor, viitorul acestora.

Reabilitarea protetică redă înfăţişarea şi auzul aproape de normal. Pavilionul auricular, atât la vârste mici la copil cât şi la adult, dacă metodele chirurgicale au eşuat din cauza pierderii mari de substanţă, se poate reface din silicon, cu o tehnică specifică, şi i se redă forma, culoarea, elasticitatea apropiate de normal, cu o bună integrare în anatomia regiunii respective, prin fixare cu adeziv sau implanturi de titaniu şi minimagneţi. Pacientul desfăşoară o viaţă normală, în familie, şcoală, societate, evitându-se astfel stresul anestezic şi operator. S-a dovedit că siliconul implantabil transportă oxigenul şi, pentru această calitate, este folosit şi la confecţionarea valvelor cardiace.

Implantul de titaniu inventat în 1950 de profesorul suedez Branemark, determină, printr-un proces de oxidare, creşterea celulelor osoase din jurul implantului  (proces de osteointegrare), iar implantul devine parte integrantă a corpului în zona de fixare a lui: în cazul reabilitării estetice a pavilionului auricular sau la reabilitarea funcţională auditivă cu proteză ancorată pe os, în spatele urechii; în hipoacuzii de transmisie sau mixte; în perforaţii de timpan din otite supurate cronice sau accidente, tumori; absenţa congenitală, malformaţii de ureche medie, oscioare, otoscleroză, evidare petromastoidiană, cancer, traumatism mastoidian.

Proteza ancorată pe os foloseşte şi drept cale de transmitere a sunetului (calea osoasă) şi se recomandă când protezele auditive obişnuite, care folosesc calea aeriană, nu sunt eficiente. Sunt şi cazuri când proteza BAHA (fixarea chirurgicală cu implant de titaniu a protezei auditive parţial implantabile – BAHA) se foloseşte dacă pacientul, copil fiind, are o hipoacuzie neurosenzorială bilaterală severă, mixtă şi părinţii nu sunt de acord cu folosirea implantului cohlear, pentru a cruţa copilul de o intervenţie auriculară mai laborioasă. Auzul este reabilitat aproape de normal, printr-o operaţie simplă, fără riscuri. Pacientul aude imediat, fără a necesita exerciţii logopedice, iar preţul de cost este mult redus faţă de alte proteze auditive implantabile.

Proteza BAHA se foloseste, prin fixare cu o banderolă elastică, de la vârste foarte mici - chiar de la 2 săptămâni de la naştere, pentru a ajuta din vreme copilul să-şi însuşească şi dezvolte limbajul, proces care începe, de obicei, în jurul vârstei de 2 ani. După 5 ani, proteza se fixează pe os cu implant de titaniu. Astfel, prin această metodă modernă, fără solicitarea prea mare a familiei şi copilului, se poate obţine o reabilitare completă estetică şi funcţională (auditivă) a pacientului, cu rezultate foarte bune, cu implicaţii psihologice aproape de normal, o integrare completă a individului în societate, creşterea încrederii în sine şi îmbunătăţirea calităţii vieţii acestuia  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha