30
None

Reguli de bază pentru evitarea toxinfecţiilor alimentare

Mâinile murdare, apa contaminată şi alimentele spălate insuficient sau stocate incorect cauzează anual zeci de mii de îmbolnăviri, iar perioada verii este una „fierbinte” atunci când vine vorba despre toxinfecţii alimentare.

În funcţie de bacteriile implicate (Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia, etc.) simptomele bolilor transmise prin apă şi alimente contaminate pot oscila de la o simplă durere de stomac până la afectări grave, ce ne pun viaţa în pericol, şi pot apărea la câteva ore sau câteva zile de la momentul infectării. Cei mai expuşi riscurilor sunt cei mici, precum şi persoanele cu un sistem imunitar deficitar. De aceea este extrem de important să respectăm regulile de igienă atunci când preparăm mâncarea şi să fim vigilenţi, în special atunci când suntem în vacanţă într-un loc străin unde nu avem informaţii sigure despre starea alimentelor.

Sfaturi pentru prepararea şi stocarea sigură a principalelor tipuri de alimente.

• Spălarea alimentelor:

• Spală legumele înainte de a le curăţa pentru ca bacteriile să nu se transfere pe cuţit şi pe tăblia de lucru

• Spală-te pe mâini timp de 20 secunde înainte şi după ce procesezi alimentele

• Aruncă stratul exterior de frunze în cazul unor legume precum varza, ceapa verde  sau salata

• Şterge produsele cu un prosop de hârtie pentru a elimina eventuala murdărie persistentă

Depozitarea şi prepararea:

• Păstrează carnea crudă separat faţă de celelalte alimente din frigider. De asemenea, peştele crud nu se păstrează în frigider mai mult de 24 ore

• Temperatura din frigider ar trebui să fie de maxim 4 grade, iar cea din congelator de -16

• Evită să laşi alimentele la temperatura camerei, în special pe cele care conţin ou crud

• Foloseşte un termometru pentru alimente şi asigură-te că acestea sunt gătite suficient şi în interior

• Curăţă atent recipientele şi ustensilele cu care ai preparat carnea crudă. Dacă nu vrei să îl schimbi, buretele de vase poate fi igienizat dacă este ţinut circa 1 minut în cuptorul cu microunde

• Fierbe laptele, dacă acesta nu este pasteurizat şi apa, dacă nu eşti 100% sigur de calitatea acesteia

De asemenea, nu uita să cumperi alimente doar din unităţi autorizate, unde sunt depozitate în condiţii optime de igienă. În cazul în care călătoreşti în zone unde aceste sfaturi sunt mai greu de respectat, este recomandat să ai cu tine provizii de alimente şi apă până reuşeşti să identifici surse sigure. Acest lucru este cu atât mai important dacă alături de tine călătoreşte şi un copil.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha