Retinoblastomul - o afecțiune oftalmologică amenințătoare de viață

Scris de Dr. Andreea Gheorghe 5743 afisari
12:27:57, Marti 20 Martie 2018
Dr. Andreea Gheorghe

Dr. Andreea Gheorghe

Medic specialist oftalmolog
Clinica Oftapro
Telefon: 0212525201, 0212525217, 0730593534

Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră oculară solidă, ce apare la nivelul retinei, reprezentând unul dintre cancerele specifice oncologiei pediatrice alături de nefroblastom şi neuroblastom.

Ce este RETINOBLASTOMUL?

Poate apărea sporadic, dar cel mai adesea are caracter ereditar, în prezent cunoscându-se exact gena care răspunde de apariția acestei afecțiuni.

Care sunt semnele și simptomele retinoblastomului?

Oricare din următoarele simptome, recent apărute la un copil trebuie să alarmeze părinții și să conducă la efectuarea unui consult de urgență la oftalmopediatru:

-leucocorie (pupilă albă), care de obicei este observată de părinți în poze

-pleoapă roșie, inflamată

-strabism

-lăcrimarea excesivă

-durere oculară sau, în cazuri severe, protruzia globului ocular

Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul se stabilește de către medicul oftalmolog. Retinoblastomul este adesea curabil atunci când este diagnosticat devreme.

Diagnosticul retinoblastomului se bazează pe un examen oftalmologic complet, prin examinarea ochiului, după o prealabilă dilatare a pupilei. Suplimentar, se pot efectua și alte investigații (ecografie oculară, angiofluorografie oculară, computer-tomografie (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN). În prezent sunt disponibile și testările genetice pentru determinarea prezenței genei incriminate în apariția retinoblastomului – gena RB1.

De asemenea, trebuie avute în vedere şi alte examinări de specialitate, pentru a exclude posibile tumori cu alte localizări decât cele oculare. Mutatiile la nivelul genei RB1 pot fi implicate şi în apariţia altor tumori, cum ar fi tumorile vezicii urinare, tumorile ţesuturilor moi și osoase, tumori pulmonare.

Care este tratamentul RETINOBLASTOMULUI?

Tratamentul este complex și trebuie condus în echipă multidisciplinară (oftalmolog, pediatru, oncolog pediatru).

Există multe forme de tratament pentru retinoblastom – toate fiind direcționate spre distrugerea celulelor canceroase. Dintre cele mai noi și eficiente metode de tratament amintim chimioterapia intra-arterială, o metodă prin care se injectează produse chimioterapice, selectiv, direct în vasele de sânge ce hrănesc tumora.

Retinoblastomul este o afecțiune gravă, amenințătoare de viață, dar posibil curabilă dacă este diagnosticată și tratată corect. Este foarte important ca părinţii să vină la oftalmologul pediatru de la primele semne, economisind timp preţios!

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj