Reversibilitatea insuficienței cardiace

Scris de Prof. Dr. Mircea Cinteză 2035 afisari
08:47:59, Vineri 12 Ianuarie 2018
Prof. Dr. Mircea Cinteză

Prof. Dr. Mircea Cinteză

Până nu cu mult timp în urmă cărțile academice de cardiologie îi învățau pe cei cărora le erau dedicate că insuficiența cardiacă congestivă (ICC) cu disfuncție sistolică de ventricul stâng este o condiție patologică ireversibilă și cu prognostic la fel de rezervat ca al cancerului avansat, adică deces în următorii doi ani.

Progresele medicinii din ultimile decenii demonstrează însă că acest proces poate fi complet reversibil și cu consecințe extrem de favorabile pe prognostic.

Remodelarea cardiacă legată de insuficiența cardiacă congestivă privește în special ventriculul stâng. Studiile ample ale ultimilor ani au arătat că diversele tratamente, atât medicamentoase, cât și mecanice, pot conduce la o revers-remodelare completă, cu recuperarea funcției contractile și a aspectului histologic normal. Una din condiții este îndepărtarea cauzei. Exemple pot fi revascularizarea completă în caz de miocard hibernant sau îndepărtarea stenozei aortice prin protezare. Chiar și în aceste condiții în trecut se considera că, dacă aceste operații au loc ”prea târziu” miocardul nu își mai revine, funcțional și histologic și își continuă evoluția ireversibilă spre deces.

Astăzi se știe că aplicarea concomitentă și viguroasă a unor măsuri suportive ale cordului poate conduce la reversibilitatea remodelării maladaptative, până la recuperare completă. Dintre medicamente, beta-blocantele sunt cele mai eficiente în această direcție, demonstrându-se numeroase mecanisme histochimice de favorizare a recuperării.

Transplantul de celule în miocardul din ICC sau manipularea genetică a propriilor celule sunt alte modalități dovedite a contribui la revers-remodelare. Bugetele alocate acestor subdomenii de cercetare sunt imense, în speranța că transplantul celular va obține rezultate clinice mai concludente.

Cea mai importantă realizare în domeniu este însă utilizarea, pe scară din ce în ce mai largă și pe termen foarte lung (chiar toată viața) a dispozitivelor mecanice mobile de asistare a funcției sistolice a ventriculului stâng. Progresul tehnologic face ca energia consumată din baterie să fie minimă, deoarece rotorul se mișcă prin levitație magnetică și frecarea părților mecanice ale pompei dispare Miniaturizarea va permite în viitorul apropiat introducere acestor pompe artificiale pe cale intervențională, fără ajutorul chirurgiei. În aceste condiții s-a constata că, punând ventriculul în repaus relativ, pompa artificială a contribuit la refacerea completă a funcției contractile a acestuia, în unele cazuri putându-se obține, după câțiva ani, explantarea suportului mecanic și reluarea funcției normale a inimii ajunse mai devreme în stadiul de insuficiență cardiacă severă și ulterior recuperată.

Comentarii
Grozav Vasile
Foarte interesant. Eu am avut un IMA- anevrism apical ventricular stanga. Din ceea ce am citit sunt sanse de remodelare. Este o veste foarte buna pe care am primit-o citind acest articol. Cum poate influenta gemoterapia si homeopatia acest fenomen? Eu folosesc gemoderivate. Ce produse homeopate ar trebui sa folosesc?
16 Ianuarie 2018, 05:11:03 Scor: -1 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta