1
None

Rinita alergică

Rinita alergică, un proces inflamator IgE-mediat al mucoasei nazale, reprezintă cea mai frecventă formă a rinitei cornice.

Rinita alergică sezonieră (RAS) 

Aceasta apare ca răspuns la expunerea la alergeni sezonieri, reprezentaţi mai ales de polenuri diverse (graminee sălbatice şi de cultură, arbori, ierburi).

Rinita alergică persistentă (RAP)

Cunoscută anterior sub denumirea de rinită alergică perenă, este determinată de contactul cu alergeni prezenţi pe durata întregului an (acarieni din praful de casă, gândaci, mucegaiuri, alergeni diverşi de origine animală).

Rinita alergică este o boală inflamatoare. La persoanele cu o predispoziţie constituţională, expunerile repetitive la alergene pe cale inhalatorie declanşează după sensibilizarea iniţială, răspunsul inflamator IgE- mediat, derulat secvenţial.

Aceste fenomene care caracterizează „reacţia alegică / răspunsul alergic“ se deruleaza succesiv/ concomitant şi caracterizează cele două faze (etape) ale reacţiei alergice: „fază precoce“ si „fază tardivă“.

Faza „precoce“ sau „imediată“ a reacţiei alergice la nivel nazal are loc la interval de minute după expunerea la alergen (în special pe cale inhalatorie), determinând apariţia rinoreii apoase abundente, strănutului, pruritului nazal şi a unui grad de congestie nazală.

Faza „tardivă“ a reacţiei alergice apare după un interval de 4-8 ore de la expunerea la alergen. Această etapă (fază) se însoţeşte de: congestie nazală/ blocaj nazal, oboseală, stare de rău, iritabilitate şi , posibil, de anomalii neuro-cognitive, precum şi de fenomene de însoţire în alte teritorii cum ar fi: mucoasa oculară, bronşică etc.

Dintre toate simptomele enumerate, elementul clinic cel mai important al fazei tardive a răspunsului alergic pare a fi: congestia.

Simptomele cele mai caracteristice RAS sunt: rinoreea apoasă, abundentă, pruritul şi strănutul precum şi simptomele alergice oculare asociate. În RAP, congestia nazală şi secreţia de mucus tind să fie simptomele dominante; strănutul, pruritul şi rinoreea pot fi minime.

Antihistaminicele interferă cascada alergică, acţionând prin blocarea efectelor produse de histamine şi intervin atât în controlul fazei precoce, cât şi în cel al fazei tardive al reacţiilor alergice IgE- mediate.

Sursa: Clinica Medicală MISAN

Med Sibiu - www.misanmed.ro/

Comentarii


Iulia Diana

Si eu am alergie la praf, polen, par de animale si nu numai, insa de ceva timp am gasit un nou remediu natural de la Hay Max. Imi place foarte mult pentru ca este sub forma de crema si trebuie doar sa ma dau cu ea la nas si in jurul ochilor ca sa nu mai lacrimez. L-am gasit pe site-ul: https://www.longeviv.ro/hay-max

March 25, 2016, 12:58 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha