Rinita alergică

Scris de Sursa: Clinica Medicală MISAN Med Sibiu 2224 afisari
12:21:12, Marti 08 Martie 2016

Rinita alergică, un proces inflamator IgE-mediat al mucoasei nazale, reprezintă cea mai frecventă formă a rinitei cornice.

Rinita alergică sezonieră (RAS) 

Aceasta apare ca răspuns la expunerea la alergeni sezonieri, reprezentaţi mai ales de polenuri diverse (graminee sălbatice şi de cultură, arbori, ierburi).

Rinita alergică persistentă (RAP)

Cunoscută anterior sub denumirea de rinită alergică perenă, este determinată de contactul cu alergeni prezenţi pe durata întregului an (acarieni din praful de casă, gândaci, mucegaiuri, alergeni diverşi de origine animală).

Rinita alergică este o boală inflamatoare. La persoanele cu o predispoziţie constituţională, expunerile repetitive la alergene pe cale inhalatorie declanşează după sensibilizarea iniţială, răspunsul inflamator IgE- mediat, derulat secvenţial.

Aceste fenomene care caracterizează „reacţia alegică / răspunsul alergic“ se deruleaza succesiv/ concomitant şi caracterizează cele două faze (etape) ale reacţiei alergice: „fază precoce“ si „fază tardivă“.

Faza „precoce“ sau „imediată“ a reacţiei alergice la nivel nazal are loc la interval de minute după expunerea la alergen (în special pe cale inhalatorie), determinând apariţia rinoreii apoase abundente, strănutului, pruritului nazal şi a unui grad de congestie nazală.

Faza „tardivă“ a reacţiei alergice apare după un interval de 4-8 ore de la expunerea la alergen. Această etapă (fază) se însoţeşte de: congestie nazală/ blocaj nazal, oboseală, stare de rău, iritabilitate şi , posibil, de anomalii neuro-cognitive, precum şi de fenomene de însoţire în alte teritorii cum ar fi: mucoasa oculară, bronşică etc.

Dintre toate simptomele enumerate, elementul clinic cel mai important al fazei tardive a răspunsului alergic pare a fi: congestia.

Simptomele cele mai caracteristice RAS sunt: rinoreea apoasă, abundentă, pruritul şi strănutul precum şi simptomele alergice oculare asociate. În RAP, congestia nazală şi secreţia de mucus tind să fie simptomele dominante; strănutul, pruritul şi rinoreea pot fi minime.

Antihistaminicele interferă cascada alergică, acţionând prin blocarea efectelor produse de histamine şi intervin atât în controlul fazei precoce, cât şi în cel al fazei tardive al reacţiilor alergice IgE- mediate.

Sursa: Clinica Medicală MISAN

Med Sibiu - www.misanmed.ro/

Taguri: Clinica Medicală MISAN Med Sibiu rinita alergică Antihistaminicele rinoreea strănutul
Comentarii
Iulia Diana
Si eu am alergie la praf, polen, par de animale si nu numai, insa de ceva timp am gasit un nou remediu natural de la Hay Max. Imi place foarte mult pentru ca este sub forma de crema si trebuie doar sa ma dau cu ea la nas si in jurul ochilor ca sa nu mai lacrimez. L-am gasit pe site-ul: https://www.longeviv.ro/hay-max
25 Martie 2016, 12:58:33 Scor: 0 Aproba Dezaproba
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici