15
None

Riscul piciorului diabetic: tratament și prevenție

Riscul piciorului diabetic: tratament șiprevenție

Dr. Simion Pruna, BSc(EE) MSc, PhD, Prof. Cercetător ştiinţific pr. grad I, membru al European Association for Study of Diabetes (EASD)

La fiecare 30 secunde, în lume, se amputează un picior din cauza sindromului "piciorul diabetic". Majoritatea amputaţiilor încep cu ulcerațiapiciorului. Unul din şase cazuri de diabet va avea picior cu ulceraţie. Vestea bună este că, până la 85% dintre amputaţii pot fi evitate prin cunoaşterea acestor probleme de către pacient. Durerea neuropată (neuropatia dureroasă)

are un impact substanţial asupra calităţii vieţii prin interferenţa acesteia asupra pacientului în timpul somnului, al activităţilor sale profesionale zilnice, precum şi în momentele de relaxare. Studiile recente arată că durerea cronică neuropată este prezentă la 13-26% dintre pacienţii diabetici. Mecanismele patogenetice ale durerii cronice neuropate sunt puţin cunoscute, iar tratamentele disponibile sunt limitate. Durerea este un simptom neplăcut, care determină pacientul să meargă la medic pentru îngrijire medicală şi tratament (de pildă, cu antidepresive). Când dispare durerea cronică (paradoxal, benefică, pentru că îl face pe pacient să meargă la medic), apare pericolul sindromului de picior diabetic. Acesta face subiectul acestui articol. Ţinerea diabetului sub control prin menţinerea glicemiei cât mai aproape de normalitate este, deocamdată, tot ce recomandă experţii pentru prevenirea complicaţiilor diabetului zaharat.

 

Prevenirea şi tratamentul precoce şi corect al ulceraţiilor poate reduce numărul amputațiilor cu50-80%.

Toţi specialiştii în diabet consideră că menținerea glicemiei între limitecât mai apropiate de normalitate este măsura care previne complicațiilediabetului și, o situație și mai neplăcută, privind larvo-terapia piciorului diabetic (terapia infecției). Îngrijirea piciorului constă în prevenţie, diagnostic şi tratament.  Neuropatia are o pondere de 78% în cauzele ulceraţiilor piciorului. Asocierea neuropatiei cu deformaţii şi prezenţa unor traume sunt critice în 63% din cazuri. 80% dintre ulceraţii pot fi prevenite. Prevenţia constă în faptul că medicul diabetolog trebuie să depisteze, printr-un examen clinic, prezenţa factorilor de risc pentru apariţia unor leziuni. Factorii de risc sunt neuropatia, arteriopatia, leziuni trofice şi infecţii. De exemplu, neuropatia se manifestă prin amorţeli, durere, crampe, senzaţii de picior rece, cald, arsură sau de picior greu. Neuropatia asociată cu consumul excesiv de alcool declanşeaza dureri mari pe durată relativ mare.

Tehnici originale de mare sensibilitate pentru diagnostic în prevenirea amputaţiilor

O tehnică folositoare în diagnosticarea piciorului diabetic, dezvoltată cu contribuția autorului acestui articol, este detectarea răspunsului simpaticsudomotor (RSS) la nivel plantar, bilateral. Aceasta se poate face cu un Recatometru Neurovegetativ (sistemul este computerizat și este brevetat).Testarea se face cu doi electrozi de suprafaţă conectați la un circuitelectronic cu autoechilibrare în impedanţă electrodermală.

Metoda de măsurare a fost descrisă de autor în câteva articole publicate în cele mai prestigioase reviste internaţionale de specialitate. RSS s-a detectat pe suprafaţa laterală a tălpii cu o viteză de 3 sec./cm. Se observă unelerăspunsuri evocatebine definite, induse prin activarea glandelor sudoripare de către agențiimuscarinici colinergici, cu un raport semnal/zgomot foarte mare.

Diagnosticul se pune automat, cu ajutorul unui software pentru analiză, ceea ce face ca investigația să fie simplă, ușoară pentru pacient şi sigură pentru medic.

Se ştie că 40-70% dintre amputaţiile membrelor inferioare sunt legate de diabet; 85% dintre amputațiile induse de diabet sunt precedate de ulcerații alepiciorului. Din acest motiv, mesajul Zilei Internaţionale a diabetului, din anul 2007, a fost că, prin îngrijirea sănătății și un autocontrol permanent șiinformat, este posibilă prevenirea amputațiilor în majoritatea cazurilor. Unrol central al evenimentului de atunci a constat în efectuarea de teste gratuite ale “Sindromului de Picior Diabetic”, care s-au făcut cu plasturele “Neuropad” oferit de firma Telemedica Consulting. Plasturele Neuropad pentru depistare rapidă indică starea de umiditate cutanată a tălpii (depistarea rapidă a sindromului de picior diabetic), metodă utilă pentru practica medicală şi pentru autocontrolul pacienţilor diabetici.

Verificarea cu plasturele Neuropad trebuie efectuată la ambele picioare, în acest scop existând 2 bucăţi de neuropad în fiecare ambalaj. Se scoate câte un neuropad din ambalaj doar înainte de utilizare. Se controlează dacă suprafaţa de reacţie este de culoare albastru intens înainte de testare. Plasturele indicator se manevrează exact ca orice tip de plasture folosit pentru răni. Trebuie să treacă cel puţin 5 minute de la descălţarea de pantofi şi de şosete, pentru a evita apariţia artefactelor cauzate de transpiraţia piciorului. Înainte de aplicare se curăţă cele 2 suprafeţe pe care se va aplica plasturele, cu un şerveţel igienic. Se lipeşte apoi neuropad pe zona intactă de pe talpă sub inserţia degetului mare sau, dacă această zonă este îngroşată, se aplică pe alta neîngroşată. Trebuie avut în vedere ca, în timpul testării, plasturele să nu vină în contact cu un mediu umed. În niciun caz, neuropad nu trebuie să ajungă în contact cu pielea lezată sau inflamată.

După aplicarea plasturelui indicator, pacientul fie simulează mersul, fie stă în poziţie verticală timp de 10 minute desculţ pe o podeaua USCATĂ.(!). Atenţie, baia sau o incintă cu umezeală nu este locul cel mai indicat pentru efectuarea acestui test. Dacă pacientul nu poate merge sau nu poate sta în picioare, el se poate lua loc pe un scaun şi să aşeze piciorul cu toată suprafaţa tălpii pe o podea uscată. După 10 minute se îndepărtează plasturele indicator fără să se atingă compresa şi se apreciază culoarea acesteia.

Starea de normalitate:

Dacă compresa de pe plasturele indicator este în totalitate de culoare roz, starea şi funcţia de apărare ale pielii sunt normale şi intacte; pacientul îşi poate solicita piciorul fără grijă un timp relativ nelimitat.

Disfuncţie:

Dacă suprafaţa de reacţie a testului rămâne albastră (neschimbată), există tulburări ale funcţiei pielii. Pielea este prea uscată, nu este elastică şi nu poate fi suficient solicitată mecanic. Pacientul trebuie să-i comunice această stare medicului care îl îngrijeşte, pentru a primi sfaturi despre îngrijirea pielii, deci pentru a preveni dezvoltarea în timp a unui sindrom de picior diabetic.

Pentru diagnosticarea piciorului diabetic cu mijloace de măsurare şi obiectivizare electrofiziologică este necesară şi complementară investigarea microangiopatiei diabetice periferice. Microangiopatia diabetică se referă la deteriorarea capilarelor şi a mecanismului ce reglează perfuzia ţesuturilor periferice (distale în cazul piciorului diabetic). Metoda constă în înregistrarea bilaterală a răspunsului tranzitoriu, a pulsului sanguin la nivelul halucelui (degetul mare de la picior). Aceasta s-a făcut cu un mic aparat electronic computerizat, compus dintr-un fotopletismograf şi un electrocardiograf, realizat de autorul acestui articol.

Modificările în fluxul sanguin sunt înregistrate atât în stare bazală cât şi în timpul unei manevre de activare simpatică periferică adrenergică (indusă de sistemul nervos vegetativ, componenta simpatică). Activarea simpatică periferică adrenergică este dominantă în arterele mici şi în arteriolele mari şi este indicată atât prin reacţie de vasodilataţie cât şi prin reacţie de vasoconstricţie.

Diagnosticul se pune automat, cu ajutorul unui software pentru analiza ciclurilor succesive fotopletismografice, şi cuantificarea acestora sub forma unui număr de parametri afişaţi ca rezultate numerice pe monitor în colţul din dreapta sus.

Validarea acurateţei şi corectitudinii în diagnosticare a acestei tehnologii s-a făcut prin corelarea rezultatelor metodei noastre cu cele obţinute în paralel pe aceiaşi subiecţi, cu un Laser Doppler Flowmeter (LDF). Diferenţa este că tehnologia noastră este mult mai avantajoasă ca preţ de cost în raport cu LDF.

Mai multe informaţii precum si ilustrarea grafica a celor prezentate aici, in mod succint, puteţi gasi pe acest Web site:  http://www.telemed.ro/stiri/detail/17.html

AUTOCONTROLUL GLICEMIEI:

Ultimele recomandări ale specialiştilor în diabet participanţi la Conferinţa European Association for the Study of Diabetes (EASD) de la Roma 2008, Viena 2009 și Stocholm 2010 spun că îngrijirea diabetului trebuie să cuprindă:

·  menţinerea glicemiei în limite cât mai apropiate de normalitate,

·  menţinerea hemoglobinei glicozilate (HbA1c) sub 7% (ceea ce corespunde glicemiilor din ultimele 3 luni menţinute în intervalul 123-185 mg/dL),

·  controlul presiunii arteriale (sistolică /diastolică) şi,

·  controlul lipidelor din sânge.

Preocuparea zilnică a pacientului trebuie să fie menţinerea glicemiei sub control prin autotestarea de către fiecare persoană cu diabet fie de Tip 1, fie de Tip 2. Nu trebuie să folosiţi aparate scumpe pentru controlul glicemiei, deoarece aceasta este foarte variabilă în decursul unei zile. Important este să aveţi permanent o orientare asupra limitelor între care se situează nivelul glicemiei dv. Cel puţin o dată pe an, faceţi un test de HbA1c, care trebuie să fie sub 7%! Hemoglobina A1c (HbA1c) este un test simplu de laborator care arată ce cantitate de zahăr (glucoza) a fost în sângele bolnavului în ultimele 3 luni, indicator care oferă o idee asupra controlului glicemiei personale.

Mai multe informaţii despre modul cum va puteţi tine sub control diabetul, despre HbaA1c si despre modul cum puteti preveni complicaţiile cronice gasiti pe site: www.telemed.ro

Comentarii


Tatiana Costinas

Buna ziua ,ma numesc Tatiana Costinas am o rugaminte. Fratele meu are o rană la degetul mare al piciorului si acum i-a apărut o fisura si la călcaie. A fost la medic chirurg care l-a chiuretat si i-a bandajat rana .Mentionez ca el este diabetic. Ce solutii ne puteti oferi pentru al vindeca sa nu ajunga la amputerea piciorului?El locuieste in Lugoj jud. Timis. Va multumesc !

Dec. 7, 2016, 6:07 p.m.
4
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Conf.dr. Timar Romulus, seful, sectiei de Diabet din Spitalul Judetean Timis, tel. 0356-433111 sau ambulatoriu tel. 0356-433108

Dec. 7, 2016, 9:03 p.m.
1
0

carlan gheorghe

Cum intru in posesia plasturelui Europa pentru verificare glicemia,picior diabetici.Va multumesc.PLASTURE NEUROPAD.

May 29, 2017, 10:42 a.m.
0
1

CALUGARESCU

Sunt subiecte dificile ,pe care dumneavoastra le tratati succint si foarte cuprinzator in acelasi timp. Nu este usor ceea ce faceti. Va multumesc foarte , foarte mult .Cu bine !!!.

June 16, 2018, 11:45 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha