None

Rolul naturii in bolile tractului urinar

Cistita este o inflamaţie a vezicii urinare, asociată sau nu cu inflamaţia uretrei – canalul prin care se elimină urina din vezica urinară în timpul micţiunii. Cistita poate deveni o problemă gravă de sănătate atunci când infecţia se extinde la rinichi. Cistita debutează în general atunci când bacteriile ajung în tractul urinar prin uretră, canalul prin care se elimină urina din organism. Inflamaţia poate fi produsă fie de o infecţie bacteriană – 80% dintre cazuri sunt provocate de Escherichia coli, o bacterie care trăieşte şi se dezvoltă în stomac şi intestine –, fie este doar inflamaţie fără infectare bacteriană. Cauzele cistitei sunt multiple. Este interesant că nu numai femeile pot face cistită, ci şi bărbaţii. Pot fi cauze locale, cum sunt adenomul de prostată şi prostatită în cazul bărbaţilor şi infecţiile vaginale sau intestinale în cazul femeilor. La acestea se mai adaugă frigul şi igiena genitală deficitară.

Femeile pot fi afectate de cistită la orice vârstă. Femeile la menopauză sunt mult mai sensibile la infecţie, deoarece nivelul hormonilor estrogeni este redus, ceea ce face ca ţesuturile vaginale şi uretrale să fie mai sensibile. Urinarea frecventă este principalul simptom, mai ales când este însoţită şi de necesitatea de a merge repede la toaletă. Când urinarea este însoţită de senzaţie de usturime sau durere şi urina este tulbure, înseamnă că pacienta are cistită.

Pentru a preveni apariţia cistitei există câteva reguli de viaţă care pot fi respectate cu uşurinţă: consumul a cel puţin 2 litri de lichide pe zi, o toaletă intimă corectă, evitarea folosirii produselor de baie iritante. Nu uitaţi să beţi cât mai multe lichide pe zi: ceaiuri diuretice, sucuri de fructe, apă plată! Atenţie la apa minerală, deoarece nu toate sortimentele sunt bune pentru rinichi!

Cistita tratată incorect sau insuficient poate evolua generând afectarea rinichiului, uneori cu pierderea funcţiei acestuia. Până să luaţi orice tratament, ar trebui să daţi la un laborator o probă de urină. În funcţie de rezultat, medicul vă va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Tratamentul poate varia între 3 şi 7 zile, în funcţie de severitatea şi tipul de bacterie depistată la analiza specifică a urinei (urocultura).

Pentru prevenirea acestei afecţiuni şi ameliorarea cistitei se pot folosi suplimentele alimentare de la HOFIGAL, după următoarea schemă de tratament:

- Depurin (comprimate): 1+1+1 cpr./zi, după mese, zilnic 3 luni                   

- Tinctură de coada calului: 30 pic. de 3 ori/zi, zilnic 3 luni

- Ulei de cătină (capsule): 2+2+2 cps./zi, înainte de mese cu 30 min., 20 zile/lună, 3 luni     

- Echinaceea (capsule): 2+1+1 cps./zi, înainte de mese cu 30 min., 20 zile/lună, 3 luni      

- Gemoderivat muguri plop negru:  o monodoză dimineaţa, cu 15 min. înainte de masă, în 50 ml apă plată, zilnic, 3 luni

- Gemoderivat mlădiţe afin:   o monodoză la prânz, cu 15 min. înainte de masă, în 50 ml apă plată, zilnic, 3 luni               

- Gemoderivat mlădiţe ienupăr :  o monodoză seara, cu 15 min înainte de masă ,în 50 ml apă plată, zilnic, 3 luni

Curele durează 3 luni, după care o lună pauză. Se fac 3 cure pe an.

Dr. Clara Pătrugan

Medic de familie cu competenţe în apifitoterapie SC HOFIGAL EXPORT IMPORT SA

0731 260 104

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha