Rolul programelor de stimulare neurocognitivă în creșterea calității vieții la persoanele vârstnice

Scris de Alexandra Avadanei 3209 afisari
07:57:01, Vineri 27 Aprilie 2018
Alexandra Avadanei

Alexandra Avadanei

Psiholog clinician, Asistent Cercetare Secția Gerontologie Socială Inst. Naț. de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”
Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, București
Asociația Română de Psihologie Clinică –

Rozeta Drăghici

Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, București

Asociația Română de Psihologie Clinică – A.R.P.C

Andreea G. Marin Clinica de Recuperare Medicală, Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, București

Asociația Română de Psihologie Clinică – A.R.P.C

Îmbatrânirea cognitivă înregistrează scăderi ale procesele cognitive care pot afecta abilităţile funcţionale zilnice ale persoanelor, chiar și de vârstă medie. Cogniţia include abilităţi precum folosirea simbolurilor şi abstractizărilor, dobândirea de noi informaţii şi adaptarea la situaţii în schimbare. Inteligenţa, învăţarea şi memoria sunt trei domenii cognitive cheie care se modifică în mod normal în timpul îmbătrânirii şi au implicații în menţinerea independenţei şi a calitătii vieţii. Deficitele cognitive, nu întotdeauna evidente și deseori neglijate, afectează pe termen lung calitatea vieții, atât a persoanei cât și a membrilor familiei acesteia.

Declinul cognitiv la vârstnic este descris prin scăderea funcţionalităţii memoriei de scurtă durată, accesarea datelor memorate făcându-se mult mai greu, prin pierderea capacitaţii de concentrare a atenţiei, prin apariția dificultăţilor motorii şi scăderea funcţiei executive, prin afectarea capacității de judecată, abstractizare şi organizare.

Majoritatea persoanelor acuză tulburări de memorie începând de la vârsta de 60 de ani, acestea accentuându-se în jurul vârstei de 75 de ani.

În ultimele decenii, cercetarea s-a axat pe stabilirea motivului pentru care unele categorii de vârstnici şi-au păstrat funcţia cognitivă intactă ca bază pentru dezvoltarea şi testarea unor strategii specifice, aplicate ulterior cu scopul final de a prezerva abilităţile cognitive ale adultului matur o perioadă cât mai îndelungată de timp.

Intervenţiile psihoeducaţionale adresate atât vârstnicului cu probleme, cât şi familiei sale, alături de terapia suportivă sau alte modalităţi terapeutice constituie tipul de terapie multimodală (care combină tratamentul medicamentos cu terapie comportamentală şi programe de reabilitare socială) cu abordare multidisciplinară (psiholog clinician, logoped, asistent social, kinetoterapeut, medici de diferite specialități, personal auxiliar etc) al cărei scop ar fi:

• ameliorarea/dispariţia simptomatologiei negative;

• dezvoltarea abilităţilor de control emoţional şi de control al impulsivităţii;

• prevenirea recăderilor şi scăderea morbidităţii pe termen lung;

• atingerea unui nivel optim al calităţii vieţii;

• prevenirea stigmatizării.

Literatura de specialitate indică faptul că, în unele cazuri, tehnicile non-farmacologice din terapiile standard (terapia comportamentală, orientarea în realitate, terapia de validare, terapia reminescenţelor) şi/sau terapiile alternative (art-terapia, meloterapia, terapia ocupaţională, terapiile complementare, aromoterapia, stimularea multisenzorială) pot avea un efect în ameliorarea simptomelor la fel de eficient ca şi intervenţia farmacologică, motiv pentru care este recunoscut faptul că acestea ar trebui utilizate, în cele mai bune practici, ca abordare de primă linie.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj