16
None

Rolul seleniului și iodului în funcția tiroidiană

Care este importanța glandei tiroide în organismul uman ?

Situată la baza gâtului, cu forma unui fluture, glanda tiroidă are un rol major în dezvoltarea și funcționarea întregului organism, de la controlul funcțiilor vitale la activitatea fizică și funcția cognitivă, până la fertilitate, creștere și regenerare tisulară.

Care sunt principalele tulburări funcționale tiroidiene?

Tulburările funcționale tiroidiene derivă din secreția inadecvată a hormonilor tiroidieni tiroxina T4 și triiodotironina T3. Scăderea sintezei acestora, hipotiroidia, are drept manifestări clinice astenia fizică, somnolența, încetinirea tranzitului dar și tulburări ale memoriei și un metabolism încetinit.

La celălalt capăt al spectrului disfuncțiilor tiroidiene se află hipertiroidia, caracterizată de scădere ponderală bruscă, tremor, palpitații, insomnie, astenie fizică, urmate de scăderea randamentului activităților zilnice și deteriorarea treptată a calității vieții.

Care este importanța iodului și a seleniului pentru funcția tiroidiană?

Descoperite încă din secolul 19, Iodul și Seleniul sunt oligoelemente esențiale pentru organismul uman.

Iodul este indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, iar modificările în aportul de iod generează tulburări funcționale tirodiene. Studiile epidemiologice au arătat că în 1990 deficiența de iod pe glob afecta peste 750 de milioane de oameni. Carența de iod din sol și apa, cauza apariției gușei endemice, este motivul care a impus introducerea sării iodate în alimentație, reglementata legal și la noi în țară, în anul 2002.

Seleniul este un mineral cu proprietăți antioxidante și imunomodulatoare, e un bun cardioprotector, hepatoprotector și stimulator al fertilității masculine. Cercetătorii au identificat cel puțin 30 de proteine dependente de Seleniu (selenoproteine) care au nevoie de prezența Seleniului în organism pentru a funcționa în parametri optimi. Rolul său în metabolismul hormonilor tiroidieni este relativ de curând identificat, fiind indispensabil acțiunii deiodinazei (selenoproteina), enzimă ce facilitează transformarea tiroxinei T4 în triiodotironina T3.

Seleniul se află în sol și intră în circuitul alimentar prin intermediul plantelor. Surse bune de Seleniu sunt: peștele, scoicile, carnea, îndeosebi organele de porc. În Europa, scăderea concentrației de Seleniu în sol a impus măsuri de sănătate publică și îmbunătățirea aportului acestuia în dietă.

Care sunt suplimentele alimentare utilizate pentru o bună funcție a glandei tiroide ?

Dacă aportul de iod este asigurat prin iodarea sării, seleniul este administrat, cu precădere, prin intermediul suplimentelor alimentare. De preferat suplimente ce conțin Seleniu organic, întrucât acesta are o biodisponibilitate mult mai bună, se poate asimila mai ușor în sistemul digestiv și lega mai ușor de selenoproteine.

Dintre sursele de seleniu, SelenoPrecise conține 100 de micrograme de seleniu de calitate farmaceutică (patentată) sub formă de drojdie cu Seleniu organic.

Biodisponibilitatea acestei surse este de 88,7%, fiind considerată de autoritățile din domeniu ca sigură, stabilă și cu o absorbție bună.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha