Salvarea de organe prin chirurgie non-operatorie

Scris de Prof. dr. Mircea Beuran 675 afisari
07:28:55, Marti 22 August 2017
Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

Șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, Președintele Senatului UMF ”Carol Davila” București

În Chirurgia de Urgență și Traumatologie, care este o specialitate ce îmbracă atât urgențele din punctul de vedere al viscerelor, incluzând aici creierul, plămânii, cavitatea abdominală, cât și traumatologia cerebrală, craniană, vertebrală, toracică și a articulațiilor, a membrelor superioare și inferioare, există un potențial de informație pe care noi am adus-o permanent prin experiența pe care o avem, la nivelul spitalelor cu profil de urgență din București, a centrelor universitare din țară și a spitalelor județene. Am fost prezenți (la Congres, n.r.) cu neurochirurgi, cu ortopezi traumatologi, cu chirurgi generaliști, dar în același timp și în echipe mixte, multidisciplinare, pentru că la ora actuală, și în special vorbesc de chirurgie generală, se abordează tehnici chirurgicale noi precum endoscopia, arteriografia, dar și toată imagistica posibilă, de care ai nevoie pentru a investiga intraoperator, într-un timp rapid acești pacienți. Apoi, sunt serviciile de terapie intensivă, în care sunt o serie de parametri biologici pe care reușim să-i conservăm. Reușim să recoltăm sângele pierdut din cavități precum pleura sau peritoneul, dacă aceste cavități sunt nepoluate. În chirurgia de urgență reușim să facem de asemenea o chirurgie non-operatorie, adică o chirurgie conservatorie, în așa fel încât anumite organe să nu fie pierdute în întregime ci prin intermediul arteriografiilor să embolizăm astfel de spații anatomice și să lăsăm organele pe loc, cum e cazul splinei, ficatului, rinichiului, cu avantaje majore. 

Este bine să arătăm experiența noastră în domeniul acesta al chirurgiei și în spitalele civile unde există secții cu profil militar, unde se fac cursuri de inițiere pentru anumite categorii de medici care lucrează în domeniul acesta.

Apoi sunt secțiuni în care te pregătești să fii apt să abordezi anumite tipuri de leziuni, traumă monocolor sau politraumă, să cunoști clasificările, modificările în clasificările de traumă, care sunt algoritmii, scorurile șa. Toate aceste lucruri, cum este și experiența pe care o câștigăm în schimburile de informații din congrese și simpozioane, nu fac decât să avem o gândire unitară, să putem să obținem la acești pacienți rezultatele optimale.

Sursa: Revista Medical market – Chirurgie generală și endoscopică 2017 - Congresul European de Chirurgie de Urgență și Traumatologie vine la București

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj