15
None

Sănătatea picioarelor: cum evitați neuropatia diabetică

Statisticile arată că, la fiecare 20 de secunde, undeva în lume, o persoană cu diabet își pierde unul dintre picioare. În România, situația este la fel de alarmantă – aproape la fiecare oră are loc o amputaţie în rândul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputaţii pe zi (aproximativ 5.040 amputaţii în fiecare lună).

Dintre complicațiile diabetului zaharat, neuropatia diabetică periferică sensitivo-motorie reprezintă un factor de risc major în apariția ulcerațiilor picioarelor. Dacă nu este depistată la timp, poate conduce la complicații debilitante și, implicit, poate afecta grav calitatea vieții pacienților.

Se estimează că, dintre persoanele cu diabet zaharat, 60-70% vor dezvolta neuropatie periferică sau își vor pierde sensibilitatea la nivelul picioarelor, pe parcursul vieții. Un sfert dintre cei afectați vor dezvolta, de asemenea, o ulcerație la nivelul picioarelor. Persoanele cu diabet și ulcerații ale picioarelor au o mortalitate, în următorii 10 ani, cu 40 % mai mare decât persoanele cu diabet zaharat, dar fără patologii ale picioarelor. Depistarea precoce și tratamentul corespunzător al neuropatiei diabetice reprezintă componente esențiale în cadrul îngrijirii multidisciplinare a persoanei cu diabet.

Factorii de risc

În apariția și progresia neuropatiei diabetice periferice sunt implicați mai mulți factori de risc. Dintre aceștia un rol important îl are hiperglicemia cronică. Factorii de risc vascular sunt o altă componentă critică în progresia neuropatiei diabetice periferice. Dintre cei mai importanți factori de risc din această categorie amintim: hipertensiunea, fumatul, modificarea hemoglobinei glicate, durata diabetului zaharat, indicele de masă corporală, valoarea trigliceridelor și a colesterolului total.

Rezultatele unui studiu recent au conturat factorii de risc pentru neuropatia diabetică, la tinerii cu diabet zaharat. Astfel, la tinerii cu diabet zaharat tip 1 factorii de risc pentru neuropatia diabetică sunt: vârsta mai înaintată, durata mare a diabetului, fumatul, valori ridicate ale tensiunii arteriale diastolice, obezitatea, valori crescute ale colesterolului “rău” și ale trigliceridelor, precum și valori scăzute ale colesterolului “bun”. La tinerii cu diabet zaharat tip 2 factorii de risc principali sunt vârsta mai înaintată, sexul masculin, durata mare a diabetului, fumatul și valori scăzute ale colesterolului “bun”.

Screening

La persoanele cu diabet zaharat tip 1 se recomandă  ca screeningul neuropatiei diabetice să fie efectuat inițial la 5 ani de la diagnosticul diabetului zaharat, în schimb la persoanele cu diabet zaharat tip 2 screeningul trebuie realizat încă din momentul stabilirii diagnosticului de diabet zaharat. Ulterior, în ambele tipuri de diabet, screeningul trebuie efectuat periodic cu o frecvență stabilită în funcție de clasa de risc în care a fost încadrat pacientul.

Mai multe informații găsiți pe www.podiatrie.ro.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha