46
None

Sarcina după 30 de ani – probleme şi soluţii

Vârsta tot mai înaintată de concepţie, incidenţa crescută a infecţiilor cu transmitere sexuală şi modificarea comportamentului social şi alimentar sunt printre factorii cei mai importanţi care afectează fertilitatea. Declinul fertilităţii în România care, de la 3,7 copii la o femeie în 1967, la 2,2 copii la o femeie în 1989, a ajuns la 1,30 copii la o femeie în anul 2010, este şi urmarea transformărilor socio-economice, care determină alegerea familiei de a avea un singur copil şi amânarea concepţiei până după 30 de ani.

Fertilitatea femeilor scade treptat, dar semnificativ, începând cu vârsta de aproximativ 32 de ani si scade mai rapid după vârsta de 37 de ani. Educația și conștientizarea sporită a efectului vârstei asupra fertilității sunt esențiale în consilierea cuplurilor care doresc o sarcină.

Numărul ovocitelor scade în mod natural și progresiv: la vârsta de 20 de săptămâni de gestaţie, fetusul feminin deţine numărul maxim de ovocite, de 6-7 milioane. Numărul de ovocite scade la aproximativ 1 -2 milioane până la naştere, la 300.000 – 500.000 la pubertate, 25.000 la vârsta de 37 de ani și ajunge la 1000, la vârsta de 51 de ani.

Scăderea fertilităţii feminine începând cu vârsta de 32 de ani ani reflectă, în primul rând, scăderea calității ovulelor în asociere cu o creștere treptată a nivelului circulant al hormonului foliculostimulant (FSH), scăderea nivelului hormonului Anti –Mullerian și concentraţia de inhibin B.

Datele istorice sugerează că ratele de fertilitate scad o dată cu creșterea vârstei femeilor. Pentru că activitatea sexuală scade, de asemenea, cu vârsta, este dificil de separat efectele comportamentului sexual, de efectele vârstei.

Cu toate acestea, un studiu clasic francez a fost capabil să le separe, studiind femeile sănătoase care au recurs la inseminare artificială de la donator. În urma studiului s-a constatat ca şansele de sarcină au scăzut în mod progresiv, o dată cu creşterea vârstei pacientului de sex feminin. Rata de sarcină observată a fost de 74% pentru femeile mai tinere de 31 de ani, a scăzut la 62% pentru femei cu vârste cuprinse între 31 şi 35 ani şi la 54% în cazul femeilor în vârstă de peste 35 de ani.

O dată cu vârsta, cresc şi riscurile altor tulburări care ar putea afecta negativ fertilitatea, cum ar fi leiomiomul, boala inflamatorie pelvină, endometrioza. De asemenea, femeile care au suferit operaţii ovariene anterioare, chimioterapie, infecţii pelvine sau au fumat/fumează se pot confrunta cu fertilitatea scăzută.

Având în vedere declinul fertilităţii legat de îmbătrânirea populației, incidența crescută a infecţiilor genitale care afectează fertilitatea, riscul crescut de pierdere a sarcinii, femeile în vârstă de peste 32 de ani ar trebui sa primeasca o evaluare de specialitate cu recomandarea urmăririi perioadei de ovulaţie cu ajutorul testelor rapide de ovulaţie, pentru determinarea celor mai fertile zile pentru concepţie.  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha