Se face sex(neprotejat)in spitale?

Scris de Calin Marcusanu 1746 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010

n spitale?

…sub sloganul “deschide-ţi inima, învaţă să iubeşti” al campaniei AntiSIDA?

Conform datelor statistice oficiale, vehiculate cu ocazia desfăşurării campaniei AntiSIDA, “numărul maxim de îmbolnăviri înregistrat în spitale a fost în perioada 1987-1992… iar cel mai important factor de risc de îmbolnăvire l-a constituit sexul neprotejat”, alături de celebrele siringi nesterile utilizate înainte de ,98.

Ce să înţelegem din această asociere sau imperfecţiune de comunicare a campaniei antiHIV?

Stilul insuficient de finisat al comunicatului citat poate lăsa loc la interpretări dintre cele mai controversate. Ne putem întreba, de exemplu, dacă există vreo legătură între cazurile de îmbolnăviri de HIV din spitale şi capacitatea de cazare insuficientă, care făcea să se doarmă câte doi bolnavi într-un pat?

Oare cadrele medicale au fost şi ele implicate în presupusul fenomen prin care puteai intra în spital cu otită şi să ieşi cu HIV? Pentru că situaţia de promiscuitate din spitale din acea perioadă au trăit-o şi cadrele medicale, ele fiind cele mai expuse, lucrând zi de zi în acest mediu insuficient de steril. Din nefericire, bolile (inclusiv cele datorate sexului neprotejat) nu ocolesc nici medicii nici personalul mediu sanitar. Suplimentar, datorită stresului specific profesării asistenţei medicale, personalul sanitar, conform statisticilor mondiale, este cel mai expus diferitelor infecţii (nozocomiale) inclusiv datorate consumului de droguri (injectabile) la care medicii au acces.

Se pot imagina astfel tot felul de orori legate de “dedesubturi” ale cuzuisticii HIV din spitale, pe care în general presa de “atitudine” nu evită să le speculeze (vezi şi cazul celebrului Formular 112). Pe noi, respectul faţă de instituţiile spitaliceşti ne obligă să interpretăm nefericitul comunicat doar ca pe o simplă “eroare de marketing”.

În fond, dacă înainte de ,89 aceste probleme privind protecţia la HIV erau total trecute sub tăcere, este remarcabil modul de abordare deschis al actualilor responsabili, chiar dacă pot apărea şi asemenea trimiteri (dorite sau nedorite), ca nişte mici “înţepături” la adresa probităţii unor unităţi spitaliere sau medici.

Călin Mărcuşanu

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj