None

Sectorul de sănătate publică are încă multe „găuri negre”

Primim permanent ştiri referitoare la dezvoltarea spitalelor patriei. Doar în luna iulie au fost finalizate investiţii la spitalele orăşeneşti Vălenii de Munte şi Lipova (câte 1 milion lei) şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia (3,4 milioane lei) sau recent a fost inaugurată noua secţie de Radioterapie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (15 milioane lei). De asemenea, a fost extinsă şi în Cluj colaborarea cu Policlinica San Donato (deja funcţională în alte 4 centre universitare) pe specialitatea chirurgie cardiovasculară pediatrică. Aceste dezvoltări au menirea de a asigura o mai bună asistenţă medicală pe domenii în care existau încă lipsuri fie în ceea ce priveşte dotarea tehnico-materială fie privitor la lipsa expertizei medicale a medicilor români.

Aceste iniţiative şi eforturi lăudabile pot fi însă contrabalansate de un mod de organizare defectuos al sistemului sanitar public, pentru că, pe de altă parte, primim şi numeroase semnale referitoare la pagube şi disfuncţionalităţi descoperite în desfăşurarea serviciului de asigurare a asistenţei medicale. Acestea pot fi cauzate de nereguli ale personalului sanitar, din neglijenţă, incompetenţă sau rea-voinţă. Controalele efectuate în spitale într-o singură lună au cumulat amenzi de peste 7 milioane lei (suma comparabilă cu investiţiile). Aceste amenzi au avut ca obiect nerespectarea criteriilor de internare pentru cazuri de spitalizare continuă sau de zi, efectuarea de servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, care au fost totodată raportate, validate şi decontate de CAS, precum şi neconcordanţe între prescripţiile medicale şi eliberarea medicamentelor din farmacia spitalului.

Dar, pagube şi mai mari se datorează lipsei unor reglementări corecte privitoare la anumite aspecte care se referă la desfăşurarea actului medical. De exemplu, numărul de bolnavi spitalizaţi este la noi dublu faţă de media europeană, raportat la 100.000 de bolnavi (s-a luat cazul bolilor pulmonare). Exacerbarea până la situaţia de spitalizare a acestor boli se datorează lipsei unor standarde de prevenţie, diagnostic, tratament şi monitorizare a patologiei respective (pulmonare). Nerealizarea/neaplicarea acestor standarde costă foarte mulţi bani pentru stat şi suferinţă pentru bolnavi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha