Specialiștii atrag atenția: încalțămintea este foarte importantă la persoanele cu picioare deformate sau cu diferite probleme ale piciorului!

Scris de Redactie 84 afisari
09:16:15, Luni 13 August 2018
Redactie

Redactie

Slaba circulație, diversele afecțiuni care afectează picioarele, precum și încălțămintea nepotrivită sunt factori de risc care pot conduce la apariția diferitelor probleme la nivelul picioarelor. Aceste probleme, neidentificate și netratate la timp, pot conduce la afectări mai profunde, și, în anumite cazuri, chiar la amputație. Specialiștii în îngrijirea picioarelor recomandă persoanelor cu probleme la acest nivel să aleagă cu grijă încălțămintea și să ceară sfatul specialiștilor.

Ce presupune o încălțăminte specială?

Încălțămintea este o problemă reală deoarece pacienții nu găsesc sau nu știu să aleagă încălțămintea potrivită pentru problema lor. Există două categorii principale de încălțăminte medicală: încălțămintea prefabricată șiîncălțămintea fabricată la comandă. Din punctul de vedere al pacientului, încălțămintea medicală trebuie să se potrivească, adică să aibă măsura potrivită, să fie confortabilă, să permită efectuarea activităților zilnice fără să creeze durere sau să contribuie la reducerea nivelului de durere existent și, nu în ultimul rând, să fie, dacă nu frumoasă, cel puțin acceptabilă din punct de vedere al aspectului/design-ului. Din activitatea clinică recentă, rezultă căîncălțămintea devine principalul obstacol în implementarea unui tratament conservativ cu orteze pentru picior. Acest lucru se întâmplă în principal pentru că încălțămintea pacienților nu are suficient volum interior pentru a putea introduce o orteză de picior, în cazul fericit în care acoperișul de branț original nu este lipit în interior. Din acest motiv trebuie să explici pacientului ce caracteristici sunt necesare, și de unde se poate cumpăra sau comanda o încălțăminte specială” a declarat dr. inginer Daniel Petcu, tehnician protezist-ortezist, specialist al Asociației de Podiatrie.

Din punctul de vedere al specialistului, problemele sunt mai complexe, în sensul că, dispozitivul medical „încălțăminte” își poate atinge scopurile medicale stabilite numai dacă sunt precizate clar, prin prescripție, caracteristicile tehnice necesare pentru îndeplinirea acestora.

La nivel internațional, specialistul în îngrijirea diferitelor probleme ale piciorului este podiatrul,  membru esențial al echipei multidisciplinare dedicate îngrijirii piciorului în general și al piciorului diabetic în particular. Podiatriaeste acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente – în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice – cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate (definiția Federației Internaționale a Podiatrilor).

Profesia de podiatriueste reglementată în peste 21 țări, precum SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Singapore, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Franța, Danemarca, Finlanda, Elveția, estimându-se că la nivel internațional există peste 100.000 de specialiști în podiatrie.

În România nu există această profesie, însă primii pași legați de podiatrie s-au făcut începând cu anul 2015, când s-a înființat Asociația de Podiatrie.

Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Asociația de Podiatriese bucură de recunoaștere în rândul profesioniștilor internationali implicați în podiatrie la modul general, si, în particular, în domeniul piciorului diabetic.

Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro.

Sus
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta