„Specialitatea de neonatologie este frumoasă, atractivă și grea”

Scris de Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu 3394 afisari
13:39:02, Joi 26 Aprilie 2018
Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu

Prof. Dr. Silvia Maria Stoicescu

Un nou născut se diferențiază de un"bebeluș" prin faptul că el se află încă în perioada de adaptare la viața extrauterină. Ca să facă trecerea de la intrauterin la extrauterin, orice nou născut trebuie să fie maturat morfo-funcțional. Prematurul nu are maturare sistemică și organică. Cu cât se naște mai devreme cu atât este mai imatur și adaptarea este mai dificilă. De aceea prematurul trebuie ajutat. Neonatologul trebuie să identifice unde, cum, când. Când, este foarte important, pentru că întarzierea aduce cu ea modificări patologice ireversibile. Unde și cum - numai în maternități cu echipe și echipamente specializate. Neonatologul face echipă cu prematurul, îl înțelege și îl ajută. Face echipă și cu părinții pentru că ei știu cel mai bine de ce au adus pe lume - un prematur și pentru că trebuie să înteleagă momentele dramatice de supraviețuire ale copilului lor, să ajute și să susțină cuplul prematur-neonatolog.

Patologia maternă este cea care determină nașterea prematură, indiferent dacă este sistemică, psihologică sau infecțioasă. Organismul matern este cel care expulzează copilul. Cazurile medicale în care fătul trebuie extras pentru salvarea mamei, sunt rare.

Orice prematur necesită îngrijiri speciale. Particularitățile sunt date de vârsta de gestație, greutatea la națtere, modul națterii. De exemplu, un prematur de 27 saptămâni are o detresă respiratorie mai severă decât unul de 33 de săptămâni, pentru că la 27 de săptămâni surfactantul (o pelicula foarte subtire care acopera totalitatea suprafetei interioare a alveolelor pulmonare) este la începutul sintezei, pe când la 33 de săptămâni este foarte aproape de cantitatea și capacitatea maximă de funcționare.

Specialitatea de neonatologie este frumoasă, atractivă și grea. Implică responsabilitate, decizii rapide, rezistență fizică, sensibilitate, inteligență și updatare profesională permanentă. Practicarea ei este o provocare zilnică. Înainte de a te angaja să o practici trebuie să te cunoști bine pe tine și să fii onest când răspunzi la întrebarea "pot sa o fac foarte bine?"

 

 

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj