Subciclofotocoagulare laser pentru glaucom la Ama Optimex

Scris de Dr. Irina Lutic 3278 afisari
13:55:51, Joi 26 Aprilie 2018
Dr. Irina Lutic

Dr. Irina Lutic

Medic specialist oftalmolog

La Ama Optimex este disponibil un aparat cu laser de ultimă generație, numit SUPRA 810, care ne permite efectuarea procedurii subciclofotocoagulare laser pentru pacienții cu glaucom. Intervenția este de scurtă durată, are riscuri minime și este destinată reducerii tensiunii oculare în orice tip de glaucom în care tensiunea oculară este insuficient controlată prin alt tratament medicamentos și/sau chirurgical.

Unul dintre principalele avantaje ale acestei proceduri este faptul că se poate realiza în cazurile de glaucom inadecvat controlat prin medicamente sau prin alte tipuri de intervenții. Durează puțin, nu presupune durere, nici în timpul intervenției, nici după, riscurile de complicații sunt reduse, iar recuperarea rapidă. Mai mult, este o intervenție care se poate repeta, în caz de nevoie.

Cum decurge intervenția? Intervenția se efectuează în sala de operații, în condiții sterile. Anestezia este locală, se face cu injecții în jurul ochiului, astfel că subciclofotocoagularea laser nu este o procedură dureroasă. Are o durată de aproximativ 10 minute. În primă fază, chirurgul montează un depărtător de pleoape și face câteva marcaje pe partea albă a ochiului, marcaje care ajută la aplicarea sondei, prin intermediul căreia acționează laserul.

Este important de men-ționat faptul că procedura este minim invazivă, se efectuează fără incizie, deoarece laserul acționează asupra structurilor ce produc umoarea apoasă prin peretele globului ocular. Umoarea apoasă este lichidul care se găsește în globul ocular și scăderea producerii acestui lichid determină reducerea tensiunii oculare.

După procedură se aplică picături și unguent oftalmic și se pansează ochiul. A doua zi după procedură, pacientul își poate relua activitățile obișnuite și este foarte important să continue tratamentul de glaucom pe care îl urmează în mod normal, până la primul consult, când medicul va decide care este nivelul tensiunii oculare și în funcție de acesta ce tratament se va administra în continuare.

În cazul în care nu se obțin rezultatele dorite printr-o singură intervenție, aceasta se poate relua. Obiectivul subciclofotocoagularii laser este de a reduce tensiunea oculară și, în unele cazuri, numărul medicamentelor administrate, astfel încât tensiunea oculară să fie controlată adecvat.

De ce este important controlul tensiunii oculare în glaucom? Glaucomul este o boală periculoasă deoarece simptomele apar foarte târziu, când vederea este deja afectată. Se manifestă prin creșterea tensiunii oculare și afectarea progresivă a nervului optic, ducând chiar și la orbire dacă tensiunea oculară nu este controlată și păstrată în limite normale. Din fericire, există aparatură modernă care ne permite depistarea precoce a glaucomului, fiind desigur important și ca pacientul să își facă controale oftalmologice periodice, mai ales după vârsta de 40 de ani, când există un risc crescut pentru apariția acestei afecțiuni. Mai mult, atunci când îl descoperim la timp și administrăm tratamentul potrivit, sunt șanse mai mari pentru a stopa evoluția glaucomului.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj