Suntem diferiți

Scris de Cristina Fulop 2113 afisari
13:08:15, Miercuri 13 Decembrie 2017
Cristina Fulop

Cristina Fulop

psiholog psihoterapeut;
Cabinet Individual de psihologie
0722 509 713
0748 752 538

Subiectul privind diferențele care există între bărbați și femei, la nivelul palierului afectiv-emoțional și cu precădere la nivelul manifestărilor acestor emoții, provoacă încă numeroase dezbateri. Rezultatele studiilor făcute la nivelul creierului prezintă date contradictorii, de la “zero diferențe” la maxime diferențe, desigur, acestea din urmă, cu implicații la nivel reacțional și comportamental.

Din punct de vedere psihologic, bărbații și femeile sunt diferiți. Aceste diferențe, probabil  în majoritate determinate social, sunt aspectate și la nivelul comportamentului emoțional.

Încă de la începutul vieții, există diferențe în felul în care adulții se poartă cu bebelușii, în funcție de sexul acestora. În copilaria mică, aceste diferențe devin mai clare și mai structurate, copiii fiind stimulați să își însușească comportamente de gen, specifice sexului căruia îi aparțin. În paralel cu aceasta, ei sunt “sancționați”, inițial de către adulți și apoi de către ceilalți copii, dacă nu se adecvează. Acest lucru continuă pe toată perioada adolescenței, în același mod. Și câți adolescenți nu doresc să fie adecvați grupului căruia îi aparțin? Una dintre cele mai evidente diferențe este cea care ține de educarea copiilor în legătură cu exprimarea emoțiilor și/sau a sentimentelor. În cazul băieților, singura trăire emoțională din zona negativă, acceptată/tolerată social, este furia. Și asta pentru că este cumva asociată cu puterea. În drumul către maturitate și mai ales la această vârstă, chiar și manifestările unor trăiri pozitive (entuziasmul, bucuria), devin  oarecum indezirabile social, pentru bărbați.

La polul opus aproape, o fetiță este stimulată și chiar încurajată să-și exprime emoțiile, considerându-se normal orice comportament emoțional, mai puțin furia. Axat pe nevoia de a-și păstra imaginea de bună stăpânire de sine și autocontrol, bărbatul nu va exprima emoții și/sau sentimente. Femeia și-a specializat aceste competențe, uneori fiind capabilă să identifice, să exprime, să înțeleagă chiar extrem de nuanțat, o varietate mare de trăiri emoționale.

Bineînțeles că aceste diferențe între cele două sexe, pot determina dificultăți de înțelegere în relațiile dintre femei și bărbați, cu precădere în relațiile de cuplu. Capacitățile și competențele emoționale ale femeilor, precum și faptul că la ele emoțiile pot funcționa concomitent cu alte funcții ale creierului, dau o mai mare complexitate vieții psihice a acestora, deci și comportamentelor lor. În cazul bărbaților, prin învățare socială, aceștia și-au structurat protecții care să mascheze și să izoleze în interior emoțiile și sentimentele, învățând să le disimuleze sau să le ascundă efectiv.  În cazul suferinței, reacțiile bărbaților și femeilor diferă foarte mult. Astfel, în general, bărbații fie se izolează, fie convertesc suferința în furie și o descarcă prin reacții și comportamente diverse, mai mult sau mai puțin agresive. În cazul femeilor, de cele mai multe ori suferința este vizibilă. Ele își ventilează emoțiile printr-o sumedenie de reacții și comportamente, împărtășind de cele mai multe ori ceea ce trăiesc: plâng, verbalizează, etc. Despre dimensiunea suferinței, este greu de apreciat… fiecare suferă în raport cu: personalitatea, gravitatea evenimentului, vârsta, experiența de viață, nivelul de implicare în situația respectivă, investiția de resurse făcută, etc.; apreciez că dimensiunea suferinței nu este în funcție de sex.

Dificultățile care pot apărea în interacțiunile și relațiile dintre bărbați și femei, cu precădere în cazul relațiilor de cuplu, pot fi cu ușurință surmontate, dacă fiecare dintre ei va conștientiza că celălalt este diferit și ca atare să își ajusteze așteptările și cererile; să se folosească de ceea ce are el și de ceea ce are celălalt diferit de el transformat în avantaj, pentru relația de cuplu, în felul acesta reușind să se completeze reciproc; și, nu în ultimul rând, învățând că fiecare dintre ei dispune de “o specializare” anume: femeia de limbajul emoțional, iar bărbatul de limbajul rațional (asta nu înseamnă că femeile nu sunt raționale, ci doar că ele dispun de această specializare).

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta