52
None

Sursa ideală de vitamina D: uleiul din ficat de cod. Pentru oase sănătoase

     Se spune că uleiul de peşte face copilul viguros şi deştept, lucru dovedit de-a lungul a multor decade de administrare regulată în şcoli şi grădiniţe, în multe ţări din lume.

       Vitamina D este vitală pentru absorbţia calciului la nivelul oaselor şi, implicit, al dinţilor şi pentru a îmbunătăţi funcţionarea musculară. Dacă există o deficienţă de vitamina D în copilărie, se poate ajunge la o creştere deficitară a oaselor şi la rahitism. Vitamina D este una dintre cele mai importante substanţe necesare metabolismului uman, la toate vârstele, dar mai ales la vârsta primei copilării şi pentru femeile gravide. Deficitul de vitamina D apare din cauza incapacităţii organismului de a absorbi această vitamină sau a lipsei ei din dietă şi poate conduce la pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, diaree, insomnie, probleme de vedere, senzaţie de arsură în gură şi gât, dureri musculare, oboseală, depresie, imunitate scăzută, oase mai poroase, sensibile la fracturi, sistem imunitar slab şi chiar cancer, dureri musculoscheletice, probleme dentare, inclusiv boli parodontale, din cauza ”ofertei” insuficiente de calciu pentru formarea dinţilor.

     Surse alimentare de vitamina D sunt: lapte degresat, ulei de peşte, sardine, macrou, somon, conserve în ulei, ouă, brânză,  ficat, carne de vită, dar, atenţie: prin prelucrare termică, cea mai mare parte din această vitamină dispare. De asemenea, soarele este foarte important pentru sintetizarea Vitaminei D la nivelul pielii pentru cei care fac multă mişcare în aer liber.

     Un  studiu realizat de cercetători de la Oregon State University, SUA, arată că vitamina D are un rol crucial, prin activarea unei proteine antimicrobiene pentru funcţionarea sistemului imunitar: stimulează funcţia imună şi favorizează distrugerea microorganismelor care ne invadează (inclusiv viruşii). Un nivel mai crescut de vitamina D decât se credea până acum va face ca sistemul dvs. imunitar să vă protejeze de diverse tipuri de gripă şi de mulţi viruşi.

     Vitamina D este un adevărat susţinător al sistemului imunitar, un garant al funcţionării şi eficienţei acestuia pentru o sănătate durabilă.

     Dar, poate mai important sau cel puţin la fel de important ca aportul de vitamina D este bogăţia de Omega-3 din uleiul de peşte, mai precis din uleiul din ficat de cod.

     În ultimul trimestru de sarcină, se definitivează formarea creierului copilului, a retinei şi a sistemului nervos, în componenţa căruia intră acizii graşi Omega-3 în proporţie de peste 60%. Se poate afirma, fără reţinere, că Omega-3 constituie cărămizile de temelie ale formării creierului. Procesul de formare a creierului se bazează pe rezervele de Omega-3 ale mămicii. Dacă aceste rezerve sunt sărace, atunci apar carenţe în dezvoltarea copilului, iar epuizarea completă a acestor rezerve poate duce la depresia postpartum a mămicii. De aceea, pentru viitoarele mămici este important un aport suplimentar de Omega-3, pre- şi postnatal.

     Adesea, copiii născuţi prematur şi cei cu o dezvoltare intrauterină încetinită au la naştere o cantitate redusă de astfel de acizi graşi Omega-3.  

     Laptele de mamă şi peştii graşi conţin mari cantităţi de Omega-3, DHA, dar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat în acest acid gras polinesaturat, cu o valoare nutriţională şi terapeutică uriaşă.

     De reţinut, că raportul ideal de consum Omega-3:Omega-6 recomandat de nutriţionişti este de 1:1, iar consumul  nostru real de Omega-6 (din uleiul folosit în alimentaţie) este de 20 de ori mai mare.

     În Islanda, copiilor mici li s-a administrat  în mod tradiţional ulei din ficat de cod, ceea ce le asigura un aport zilnic binefăcător de vitamine D şi A şi de acizi graşi Omega-3.

     Astăzi administrarea uleiului de peşte islandez nu prezintă niciun disconfort, deoarece are un gust bun, pur.

     De curând, pe canalele de ştiri din Islanda s-a anunţat că guvernul va renunţa să mai aloce fonduri pentru suplimentarea gratuită cu ulei de peşte  în grădiniţe şi şcoli, ştire care a indus îngrijorare şi indignare în rândul părinţilor. Ei se întreabă dacă, pe termen lung, această măsură nu va pune în pericol starea de sănătate a copiilor lor, şubrezindu-le dezvoltarea fizică şi psihică.

     Cu siguranţă însă că această tradiţie va continua, ţinând cont de importanţa crucială a uleiului de peşte, respectiv a vitaminei D şi a Omega-3 pentru sănătatea noastră, la toate vârstele.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha