Terapia cu laser –tratarea leziunilor legate de sport și a durerii provocate de acestea

Scris de Dr. Nasreddine Mazen 561 afisari
10:40:25, Joi 18 Mai 2017

Terapia laser este o modalitate non invazivă, non medicamentoasă, care stimulează propriile mecanisme de vindecare ale organismului, atât prin semnalizarea moleculară cât şi prin modularea circulatorie.

În cazul leziunilor ţesuturilor moi şi a ţesuturilor conjunctive, terapia cu laser infraroşu poate creşte rezistența finală la întindere a ţesutului vindecat.

Prin creşterea cantităţii de producere/sinteză a colagenului şi prin creşterea legăturilor intramoleculare a H în moleculele de colagen, terapia cu IR contribuie la îmbunătăţirea rezistenţei la întindere. În urma combinării acestor efecte, se obţine o rată de vindecare accelerată. Se reduce astfel timpul de la debutul rănirii şi până la vindecare.

Mecanismele de acţiune laser şi reducerea durerii.

Diverse studii realizate de-a lungul timpului au arătat că laserul are efect direct asupra căilor de semnalizare a durerii.

Studiile privind eficacitatea terapiei cu lumină asupra pacienţilor cu durere cronică arată că aceasta poate avea efect pozitiv asupra fibrelor nervoase specifice implicate în „conducerea lentă” a semnalelor de durere.

Leziunile provocate în urma practicării sportului implică traumatisme la nivelul muşchilor, articulaţiilor, tendoanelor sau oaselor.

Combinând amplificarea indusă de NO a circulaţiei arteriale/venoase cu drenajul limfatic, se observă o posibilă revigorare (refacere) a ţesuturilor moi şi a leziunilor osoase.

Circulaţia arterială îmbunătăţită furnizează la locul leziunii mai multe substanţe nutritive, în timp ce, circulaţia venoasă crescută şi drenajul limfatic scad edemele şi cresc debridarea ţesuturilor deteriorate.

Concluzie:

Pe măsură ce sportul este tot mai des practicat la toate vârstele, creşte şi incidenta apariţiei leziunilor ce apar ca urmare a desfăşurării activităţilor sportive.Terapia cu lumina infraroşie şi-a dovedit în repetate rânduri eficacitatea în tratarea leziunilor de acest tip.

Tratamentele non invazive şi non medicamentoase, aşa cum este şi terapia cu IR, reprezintă opţiuni utile şi valoroase la îndemână clinicianului.

 

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2017

Workshop on Advanced Endoscopic Techniques Workshop on Advanced Endoscopic Techniques

11 Septembrie 2017

In Iasi
Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti Forumul Național de Gineco-Oncologie, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti
MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017 MEDICAL FORUM ARAD 27 - 28 SEPTEMBRIE 2017

27 Septembrie 2017

In Arad
PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017 PHARMA FORUM ARAD 26 – 27 SEPTEMBRIE 2017

26 Septembrie 2017

In Arad
Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a Congresul National de Cardiologie, Editia a 56-a

20 Septembrie 2017

In Prahova
Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti Conferinta Multidisciplinara PedDex, Bucuresti

22 Septembrie 2017

In Bucuresti
Al XVIII-lea Congres SNPCAR, Cluj Napoca Al XVIII-lea Congres SNPCAR, Cluj Napoca

27 Septembrie 2017

In Cluj