None

Terapia durerii prin electroanalgezie(I)

Tehnicile de electrostimulare şi cele de fizioterapie prin curenţi de joasă frecvenţă

După cum ştim, durerea este un simptom, un semnal de alarmă sau un avertisment care trebuie investigat deoarece trădează o disfuncţionalitate sau o suferinţă organică.

Există o serie de posibilităţi de intervenţie asupra sindromului dureros sau algic, precum:

  • - terapia medicamentoasă,
  • - terapia nemedicamentoasă (electrostimularea nervoasă transcutanată, fizioterapie prin curenţi de joasă frecvenţă, termoterapie, masaj, kinetoterapie, laserterapie, magnetoterapie, acupunctură),

şi o serie de tehnici complementare, precum:

  • tehnici de relaxare (training autogen, biofeedback etc.),
  • metode de condiţionare (ergoterapie, meloterapie etc.),
  • hipnoza etc.

Tehnicile de electrostimulare şi cele de fizioterapie prin curenţi de joasă frecvenţă fac parte din abordările terapeutice care au la bază o stimulare periferică a receptorilor periferici, aşa cum se întâmplă şi în electropunctură. Trunchiurile nervoase pot fi stimulate fie cu electrozi de suprafaţă amplasaţi la nivelul traseelor nervoase, fie cu electrozi-ac, implantaţi în apropierea acestor trasee. Se va obţine o electroanalgezie eficientă dacă electrodul stimulant este aşezat corect, iar intensitatea curentului este adecvată. Abordarea ştiinţifică şi mai aprofundată a procedurii de electrostimulare sau electroanalgezie poate fi făcută dacă se au în vedere mecanismele de acţiune ale aplicaţiilor în scop analgezic ale curenţilor terapeutici de joasă frecvenţă, folosiţi în tratamentele de fizioterapie. Efectele sunt considerate similare cu cele produse prin acţiunea opiaceelor (morfina şi derivatele sale) la aceleaşi niveluri, urmate de producerea/eliberarea de encefaline, cu rolul de a bloca transmiterea informaţiilor nociceptive prin măduva spinării. Zonele optime pentru electrostimulare şi pentru fizioterapie în scop analgezic variază de la o persoană la alta, chiar dacă simptomele sunt asemănătoare. Se începe prin aplicarea electrodului la nivelul punctelor sau al zonei dureroase. Aceste puncte, ca şi cele de acupunctură, prezintă o rezistenţă electrică la nivel cutanat foarte scăzută, motiv pentru care permit trecerea curenţilor electrici de intensitate foarte mică. Există aparate capabile să identifice aceste puncte. Momentul de început al senzaţiei de analgezie se instalează rapid, în maximum 20 de minute, iar analgezia durează relativ puţin, la început 30-120 minute, ajungând până la zile sau săptămâni.

Atât durata terapiei prin electrostimulare cât şi tratamentele de fizioterapie prin curenţi de joasă frecvenţă depind de la caz la caz, deoarece pot fi necesare mai multe cicluri de tratament pentru o terapie de fond a durerii sau pot fi suficiente câteva şedinţe.

Ca urmare a terapiei aplicate, există posibilitatea dispariţiei durerii, a reapariţiei sale la intervale diferite de timp sau situaţii în care ameliorările rămân modeste.

Indicaţiile metodei sunt reprezentate de sindroamele dureroase acute şi cronice, precum:

  1. - reumatismul cronic degenerativ,
  2. - stările dureroase posttraumatice,
  3. - durerile din afecţiunile neurologice periferice,
  4. - nevralgiile postherpetice,
  5. - durerile-fantomă după amputaţia membrelor,
  6. - durerile postanestezie,
  7. - sindroamele dureroase acute şi cronice postoperatorii,
  8. - cicatricele şi sindromul aderenţial postoperator,
  9. - sindromul algic care însoţeşte anuriile,
  10. - sindromul algic din carcinoame.

Contraindicaţiile sunt: pacienţii purtători de pace-maker, aplicarea electrozilor pe zona precordială sau în apropierea sinusului carotidian, a laringelui, faringelui, ochilor, sarcina în primul trimestru, durerile psihogene, cele de origine talamică sau sindroamele dureroase care beneficiază de tratament etiologic corespunzător.


Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha