Tiroida și deficiențele alimentare

Scris de Dr. Delia Nitescu 1033 afisari
08:19:22, Miercuri 30 Mai 2018
Dr. Delia Nitescu

Dr. Delia Nitescu

medic specialist endocrinolog
București – Policlinica Vitan

De ce este importantă funcționarea glandei tiroide pentru organismul nostru?

Situată în zona cervicală, anterior traheei, glanda tiroidă este cea mai voluminoasă dintre glandele endocrine dar și cea cu patologia cea mai frecventă. Modificările întâlnite sunt atât morfologice, de volum și structură, cât și funcționale. Acestea constau în secreția inadecvată de hormoni tiroidieni (T4-tiroxină și T3- triiodotiroinină).

Ce se întâmplă atunci când nu producem suficienți hormoni tiroidieni?

Hipotioroidia este cea mai frecventă tulburare funcțională tiroidiană întâlnită și constă în scăderea sintezei de hormoni tiroidieni. Manifestările ei sunt dominate de astenie fizică, bradicardie, bradipsihie. Instituirea substituției cu hormoni tiroidieni este conduita logică și obligatorie în corectarea acestui deficit, evaluarea clinică și de laborator fiind obligatorii periodic.

Hipertiroidismul - ce este și cum se manifestă?

La celălalt capăt al spectrului disfuncțional tiroidian se află hipertiroidia, producția excesivă a hormonilor tiroidieni, mult mai evidentă clinic și dominată de tulburarea de ritm cardiac (tahicardie), scăderea ponderală accentuată, tremorul extremităților, nervozitate și scăderea randamentului în activitățile curente.

Cel mai adesea stresul fizic și emoțional intens este cauza hipertiroidiei iar tratamentul constă în administrarea medicației de sinteză asociate cu tratament simptomatic.

Putem ajuta echilibrarea tiroidei prin intermediul alimentației?

Alimentația are un rol foarte important în menținerea echilibrului funcțional tiroidian. De peste un deceniu suplimentarea cu iod a sării a fost făcută tocmai pentru acest deziderat, iodul fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni. Seleniul are un rol important în buna funcționare a unui număr de peste 25 de proteine din organismul uman, cunoscute și sub denumirea de selenoproteine. Spre exemplu deiodinaza este o selenoproteină esențială ce mijlocește transformarea hormonilor tiroidieni. Deoarece solul este din ce în ce mai sărac în acest oligoelement iar agricultura organică accentuează acest deficit, recomandăm suplimentele alimentare cu seleniu.

Ce rol joacă suplimentele alimentare în acest proces?

Suplimentele alimentare vin să completeze ceea ce alimentația uzuală nu ne mai poate oferi în totalitate. Administrarea unor produse elaborate pe baza unor studii științifice și confirmate de studii clinice, asigură o mai bună funcționare a unui organism afectat de stres și poluare.

Documentația științifică este un argument, dar el e cunoscut îndeosebi de specialiști. Consumatorul obișnuit este îndrumat să aleagă produsele care au cea mai mare biodisponibilitate pentru organism, ceea ce înseamnă că absorbția este cea mai eficientă. În acest fel rezultatele clinice sunt evidente și putem spune că investim eficient în întreținerea propriului corp.

Un exemplu concret este sursa organică de seleniu, SelenoPrecise, o drojdie standardizată, patentată, cu cea mai mare biodisponibilitate a acestui element pentru organism. Conținutul este de 100 micrograme Seleniu de calitate farmaceutică dovedită, cu absorbție de 88,7 %.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj