None

Toată biologia omenească este condusă de sistemul endocrin

Dacă vorbim de sexualizare, avem în primul rând ”sexul genetic”. Este momentul când s-au întâlnit cei 2, din care totdeauna celula feminină are cariotip XX si celula bărbătească are cariotip XY, deci unele celule sunt cu X, altele cu Y. Întâlnirea poate fi X-X (și rezultă sex feminin) sau X-Y (rezultă sex masculin). Ăsta este primul moment al vieții, sexul genetic. De aici mai departe începe o adevărată epopee, care se cheamă ”sexul gonadal”: sexul organelor genitale interne, sexul organelor genitale externe, astea sunt etape, nu pornesc odată, sunt etape ale sexualizării. Fiecare etapă este o răscruce. Spre exemplu, sexul neuro-comportamental: ne-am născut băieți, ne-am născut fete și comportamental suntem canalizați fiecare pe acest drum. În glumă, când le tăiem moțul, ce punem pe tavă? Ciocan, clește, cuie, farduri, fundițe etc. Fetițele aleg fardul și fundița, băieții ciocanul și cuie. Deci, de mici copii avem trasat acest drum comportamental. La fiecare perioadă și etapă pot apărea deviații. Ne referim la procese biologice, foarte bine stabilite în timp. Unele se derulează cu viteză și țin de viața intrauterină.

Sfârșitul sexualizării îl dă sexualizarea pubertară, când economia organismului este invadată de hormonii gonadelor sexului respectiv, deci tot ca proces biologic. Pe lângă produsul legat de fertilitate, mă refer la spermatozoid sau ovul, gonadele au și o secreție hormonală a lor: testosteronul pentru testicul, foliculina estrogenică pentru ovar, care au un rol major în sexualizarea pubertară. Dintr-o dată se schimbă caracterul celor două sexe, și fizic, și comportamental, și tot ce vreți, proces care este în evoluție de la 14-15 ani și se termină pe la 20-21 de ani. Nu știu pe ce criterii strămoșii noștri spuneau de un tânăr că e matur la 21 de ani! Mai înainte de această vârstă mintea nu este terminată. În eventualitatea unui eșec pe parcursul vieții, nu el este de vină ci cei care i-au dat unele drepturi (de vot, permis de circulație etc), pentru că el nu este în totalitate capabil să fie răspunzător pentru ceea ce spune și ceea ce face.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha