None

Tot ce trebuie să ştim despre pielea bebeluşului

     Pielea bebeluşului are o fiziologie particulară. Epiderma, derma, hipoderma sunt încă imature, desigur neavând toate funcţiile celor ale unui organism adult.

     Stratul cornos epidermal la bebeluş este mai fragil, pielea lui este mai fragilă; corneocitele  sunt mai puţin sudate între ele, ceea ce creşte permeabilitatea la agenţii exteriori, infecţioşi, alergizanţi.

     De asemenea, filmul hidrolipidic este mai puţin protector, adică  secreţiile de sebum, de sudoare, sunt mai puţin abundente, fragilizând acest film hidrolipidic. Pielea se deshidratează repede şi este mult mai vulnerabilă la agresiunile cotidiene: chimice (produse de îngrijire inadecvate), mecanice (frecările de scutec sau de îmbrăcăminte), climatice (frig, vânt, soare).

     La bebeluş pH-ul este aproape neutru. Acesta evoluează în câţiva ani până ajunge pH-ul acid al pielii adultului. Deci, fără manta acidă antimicrobiană, pielea bebeluşului se apără mai puţin şi e mai sensibilă la infecţii şi iritaţii.

     O dermă mai subţire: Fibrele de elastină sunt mult mai subţiri. Ele permit rezistenţa, elasticitatea şi repararea în caz de traumatism. Fibrele de colagen fixează apa, sunt şi ele mai puţin subţiri.

     O piele mai permeabilă: Stratul cornos şi filmul hidrolipidic la copilul mic constituie o barieră încă fragilă la nivelul feselor. Prin frecarea de scutece, de hăinuţe, prin contactul cu urina acidă şi sărată, pielea lui devine o cale de trecere facilă pentru substanţele active, unele chiar nocive sau alergizante pentru organism. Raportată la greutate, suprafaţa pielii sale este proporţional de 2-3 ori mai mare decât la un adult. Un produs care traversează pielea va fi de 2-3 ori mai concentrat în organismul lui decât în cel al adultului, având risc de toxicitate crescut.

     Glande sebacee stimulate. La naştere există un exces de sebum, care se află la originea “crustelor de lapte” de la nivelul pielii capului.

     O protecţie aproape inexistentă în faţa soarelui şi a căldurii. Fină şi permeabilă, pielea bebeluşului opreşte prea puţin din intensitatea razelor soarelui. Producerea melaninei, a melanocitelor, se amplifică lent odată cu creşterea. În cazul expunerii prelungite la soare şi la căldură mare, nu se produce suficientă sudoare pentru evacuarea căldurii acumulate, astfel că un bebeluş nu-şi reglează temperatura internă şi este foarte vulnerabil la variaţii de temperatură, la disconfort termic. Este esenţial să nu fie expuşi direct la soare şi trebuie să le protejăm corpul şi ochii. Expunerea la soare, la plajă, de fapt este nepermisă pentru copiii sub 3 ani.

     De asemenea, produsele de îngrijire trebuie alese cu o mare prudenţă. Ele trebuie să fie perfect adaptate la imaturitatea funcţională a pielii bebeluşului. Trebuie să vă atragă atenţia produsele cu înaltă toleranţă, formulate pentru a înlătura riscurile reacţiilor nedorite.

     Ideal este să alegeţi produse certificate BIO pentru a evita expunerea bebeluşului la ingrediente de sinteză utilizate în multe produse cosmetice clasice: uleiuri minerale, silicon, coloranţi, parabeni, fenoxietanol... Nu utilizaţi, fără avizul pediatrului, pentru un copil prematur, orice produse de îngrijire, mai ales dacă are şi probleme dermatologice (dermatită atopică, eczemă...). Cu siguranţă, medicul vă va recomanda produse organice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha