61
None

Tratamentele endodontice sub control microscopic

Începând cu anii 70, medicii dentişti au iniţiat o nouă abordare asupra endodonţiei, prin orientarea spre latura mecanico-antiseptică şi nu doar spre obturarea spaţiului endodontic. Deşi, de atunci, principiile nu s-au schimbat semnificativ, tehnologiile s-au schimbat şi dezvoltat într-un ritm alert, aducând multe elemente de progres.

Abundenţa de instrumente şi dispozitive adresate endodonţiei a condus, în ultimii ani, la o acerbă competiţie în adaptarea şi conservarea morfologiei endodontice, pentru obţinerea unor rezultate predictibile cu o rată de succes cât mai mare.

Acestea au condus la creşterea vitezei  de lucru şi a eficienţei tratamentelor endodontice.

Introducerea magnificării şi îmbunătăţirea iluminării câmpului operator endodontic sunt, probabil, cele mai spectaculoase schimbări în endodonţia modernă. Iluminarea prin fibră optică este factorul cheie care completează magnificarea oferită de microscop, astfel încât tratamentele endodontice pot fi în prezent realizate în condiţii net superioare de siguranţă şi calitate.

Lupele dentare sunt cel mai frecvent utilizate pentru magnificare, fiind disponibile în multiple variante şi modele cu magnificări de până la 6.5X. Avantajul de a vedea un câmp operator mărit este însoţit însă şi de o serie de dezavantaje, care limitează utilizarea lupelor în rândul medicilor: lipsa poziţiei fixe (mişcări fine ale capului medicului dereglează imaginea câmpului operator mărit şi poate produce senzaţii de ameţeală, dureri de cap şi oculare); necesitatea schimbării lupei pentru a obţine magnificare diferită.

Microscopul operator a fost utilizat pentru prima dată în medicină şi abia în ultimii ani a fost adoptat pe scară largă şi de medicii dentişti. Beneficiile utilizării lui în stomatologie sunt unanim acceptate.

1. Vizibilitate crescută
Datorită magnificării şi luminii transmise prin fibra optică pe câmpul operator, este posibilă tratarea cu mai multă precizie, în condiţii de vizibilitate incomparabil îmbunătăţite faţă de privirea directă liberă.
 
2. Creşte calitatea tratamentului
Există numeroase articole publicate pe tema creşterii calităţii tratamentelor efectuate sub control microscopic. Cauzele principale sunt precizia crescută şi scăderea drastică a ratei accidentelor.
 
3. Poziţie ergonomică de lucru
Mărturiile dentiştilor care folosesc microscopul operator dentar arată, unanim, că mărirea câmpului operator, creşterea intensităţii iluminării, poziţia ergonomică în timpul lucrului şi certitudinea controlului procedurilor realizate conduc împreună la scăderea drastică a oboselii oculare, a afecţiunilor musculo-scheletale şi scad oboseala psihică. Toate acestea aduc un beneficiu net calităţii vieţii medicului dentist, în condiţiile respectării indicaţiilor de ergonomie a lucrului la microscop.
 
4. Motiv de entuziasm în cabinet
Prezenţa unui astfel de aparat în dotarea cabinetului creşte motivaţia medicului şi siguranţa abordării anumitor tratamente prin încrederea de reuşită adusă de controlul microscopic al procedurilor. Satisfacţia personală este de asemenea crescută, iar pacienţii sunt fascinaţi şi entuziaşti de prezenţa unei noi tehnologii în cabinet.

 

www.mbcenter.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha