Tratamentul crosslinking pentru oprirea evoluției keratoconusului

Scris de Dr. Raluca Moisescu 1013 afisari
08:25:28, Miercuri 30 Mai 2018

Crosslinkingul este un tratament modern menit să oprească evoluția keratoconusului, o boală degenerativă, caracterizată prin deformarea și subțierea progresivă a corneei. Tratamentul trebuie făcut cât mai aproape de debutul bolii, deoarece șansele de stopare sunt mai mari în primele stadii.

În general, keratoconusul apare în adolescență și evoluează până la aproximativ 35-40 de ani. Printre simptome menționez scăderea acuității vizuale și apariția dioptriilor cilindrice determinate de o formă neregulată a corneei, asemănătoare unui con. Această deformare a corneei duce la pierderea acuității vizuale, care nu se mai poate recupera ulterior în mod spontan. În cele mai grave cazuri de keratoconus se ajunge la pierderea vederii, fiind necesar transplantul de cornee. Tocmai de aceea este foarte important ca boala să fie descoperită și tratată din timp.

Crosslinkingul este un tratament prin care, cu ajutorul anumitor substanțe și sub acțiunea razelor UV, accelerăm procesul de formare a unor noi legături chimice între fibrele de colagen din structura corneei, întărind rezistența acesteia. Acest proces este unul natural, care se petrece în organism pe măsură ce trece timpul. Tratamentul se realizează cu substanțe cu rol catalizator, iar crosslinkingul cu ribofalvină (vitamina B2) se realizează prin două metode, cu sau fără îndepărtarea epiteliului cornean.

Crosslinkingul se face în sala de operații, cu anestezie locală, durează aproximativ 15 minute pe ochi, nu necesită internare și poate fi făcut la ambii ochi în aceeași zi. La început, se vor administra picături cu anestezic și se vor dezinfecta pleoapele, se va aplica soluția de riboflavină la nivelul corneei, apoi va avea loc procesul efectiv de corsslinking sub acțiunea razelor ultraviolete emise de lampa, care durează câteva minute.

La Ama Optimex, folosim lampa cu lumină UV Avedro KXL System, cel mai nou aparat pentru această intervenție, care utilizează lumina pulsată, scurtând astfel durata tratamentului și expunerea țesuturilor oculare sensibile (cristalin, retină) la radiațiile ultraviolete.

Rezultatele se observă după 2-3 luni de la intervenție, chiar 6-9 luni. Sunt și cazuri în care această intervenție nu funcționează sau cazuri în care, după o perioadă de timp, keratoconusul începe din nou să evolueze. De aceea, uneori este indicat să se facă o a doua intervenție de crosslinking, pentru a evita complicațiile mai grave, precum transplantul de cornee.

După intervenție veți purta în continuare ochelari sau lentile de contact, deoarece crosslinkingul este menit să oprească deformarea corneei, nu să restabilească și acuitatea vizuală.

Pentru a ține boala sub control este nevoie de controale oftalmologice periodice și investigații specifice care evidențiază modificările de la nivelul corneei.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj