58
None

Tratamentul minimal invaziv al leziunilor genunchiului

    Genunchiul este o articulaţie condusă exclusiv musculo-ligamentar şi este supus, mai ales în sport, unor mari solicitări care, atunci când depaşesc rezistenţa stabilizatorilor, îi pot produce leziuni. Metodele moderne de investigaţie permit stabilirea diagnosticului exact şi aplicarea precoce a tratamentului adecvat, în scopul restabilirii capacităţii de practicare a sportului.

     Cele mai frecvente leziuni traumatice intraarticulare ale genunchiului sunt cele ale meniscurilor, care astăzi se tratează exclusiv prin metode minimal invazive, adică artroscopic.

     La pacienţii tineri cu leziuni meniscale recente şi cu forme adecvate, se foloseşte sutura (coaserea) meniscului. După aceste procedee este nevoie de o anumită perioadă de recuperare prin imobilizare/stabilizare  a genunchiului. Imobilizarea se realizază cu orteze speciale, care limitează numai anumite mişcări, de exemplu cele de rotaţie sau hiperextensie, flexia şi extensia genunchiului putând fi reglata după necesităţi.

     În leziunile mai mici sau mai vechi,  se procedează la rezecţia economică a meniscului.

    Leziunile ligamentelor colaterale (de pe partea internă sau externă a genunchiului), profită de asemenea de tratamentul funcţional cu orteze speciale, care aduce rezultate superioare metodelor chirurgicale. Acestea rămân doar pentru leziunile complexe ale genunchiului, care necesită de obicei o reconstrucţie chirurgicală.

    Mult mai grave sunt leziunile traumatice ale ligamentelor încrucişate care, singure sau în combinaţie cu alte leziuni, destabilizează genunchiul şi care, netratate, duc la leziuni secundare şi la incapacitatea de a practica sporturi de performanţă.

    Plastia ligamentelor încrucişate asistată artroscopic, reduce perioada de recuperare şi asigură genunchiului o stabilitate suficientă pentru reluarea precoce a activităţilor profesionale şi sportive. Ca rezultat al unei îndelungate experienţe, optez pentru plastia cu grefon recoltat din tendonul rotulian, prevăzut cu două pastile osoase la capete, ceea ce permite o vindecare rapidă “os la os”, cu mobilizare precoce.

    Stabilizarea postoperatorie a genunchiului se face cu ajutorul unei orteze speciale- SecuTecGenu, care asigură mobilizarea imediată şi progresivă a genunchiului, dar şi protecţia transplantatului până la integrarea funcţională a acestuia.

    Diagnosticul clinic şi imagistic al leziunilor traumatice ale genunchiului, ca şi tratamentul selectiv al acestora, necesită din partea chirurgului/ortopedului o instruire şi o experientă îndelungată, dar şi dăruire şi pasiune.

Comentarii


semen cornelia

Buna ziua, domnule doctor! Va rog frumos, spuneti-mi ce tip de orteza m-ar ajuta si mai ales de unde se poate procura, tinand conta ca am suferit o entorsa la genunchiul drept acum aprox. o luna si rezultatul RMN-ului indica : ,,LEZIUNI EDEMATOASE LA NIV. PARTILOR MOI ADIACENTE LIGAMENTULUI COLATERAL INTERN SI FINE LEZIUNI FIBRILARE LA NIV. LIHGAMENTULUI( aspect imagistic incadrat grad. II de trauma); LEZIUNI DIFUZE DE EDEM OSOS LA NIV. CONDILULUI SI EPICONDILULUI FEMURAL EXTERN; MINIMA ACUMULARE LICHIDIANA CU GROSIMEA MAX. DE 4 mm. LA NIV. BURSELOR TENDINOASA INT. SI EXT.'' Mentionez ca am 37 ani, am avut genunchiul imobilizat o sapt. in ghips, apoi am purtat o genunchiera( orteza), am facut 12 sedinte de fizioterapie si masaj. Pot sa il indoi, urc scarile cu oarecare greutate , dar nu pot sa le si cobor. Ce ar mai fi de facut? VA MULTUMESC ANTICIPAT PT. TOT!

Sept. 12, 2012, 4:45 p.m.
2
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha