47
None

Tratamentul sindromului de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat apare din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului.

Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzaţia permanentă de uscăciune, de mâncărime şi arsură la nivelul ochilor. Se manifestă sub forma unei cheratoconjunctivite cronice care se agravează în timp.

Sindromului de ochi uscat are mai multe cauze:

• survine ca parte a procesului de îmbătrânire (după 50-60 ani) cu predominanţă netă la sexul feminin.

• apare ca reacţie adversă la unele medicamente

• purtarea îndelungată a lentilelor de contact ( fără administrarea topică a lacrimilor artificiale fără conservanţi)

• închiderea insuficientă a pleoapelor, diverse afecţiuni palpebrale

• boli autoimune – sindromul Sjogren, colagenoze - cum sunt lupusul, poliartrita reumatoidă, sclerodermie.

Tratamentul sindromului de ochi uscat constă în administrarea unor produse de substituire (lacrimi artificiale) pentru a înlocui secreţia deficitară de lacrimi. Introducerea în formula acestora a unor substanţe cu rol tensioactiv (metilceluloză, silicon, hialuronat de sodium) face ca acţiunea lor sa fie fiziologică, înlocuind acţiunea mucinei şi permiţând spaţierea dozelor. Fiind vorba de un tratament de lungă durată, se recomandă utilizarea preparatelor fără conservanţi. Dacă sindromul de ochi uscat apare ca reacţie adversă la un anumit medicament, oprirea administrării acestuia poate rezolva în general problema. Uneori, schimbarea tratamentului poate ameliora sindromul de ochi uscat.

Când sindromul de ochi uscat apare în urma unei afecţiuni palpebrale se impune tratarea acesteia. Sindromul de ochi uscat apărut în contextul colagenozelor necesită tratamentul specific al acestora.

Utilizarea lentilelor de contact moi hidrofile a determinat în unele cazuri ameliorarea simptomatologiei.

Implanturile solubile de colagen reprezintă o metodă foarte modernă de tratament prin aplicarea, la nivelul punctului lacrimal, a unor dispozitive din colagen sau silicon  care, îmbibându-se în lacrimile de la nivelul fundului de sac inferior, încep a se dezvolta treptat substituind secreţia lacrimală deficitară. Utilizarea implanturilor dizolvabile de colagen este utilă şi în scop diagnostic, pentru a evidenţia măsura în care ocluzia definitivă (chirurgicală) a punctului lacrimal este eficientă şi din punctul de vedere terapeutic.  

Comentarii


Mariana Ghitulescu

Buna ziua va rog sa imi spuneti daca efectuati implant de dopuri lacrimale si la ce pret. In urma unui control la dr BORDEIANU in PLOIESTI mi s-a pus diagnostic de conjunctivita uscata, mi-au fost masurate lacrimile si am avut la ambi ochi 6 (nu cunosc unit de masura), fata de 15 cum ar fi normal. Va rog sa imi spuneti daca este corect diagnosticul si daca recomandarea de implant este necesara. Va multumesc mult Mariana Ghitulescu Ploiesti TELEF 0729094980

June 10, 2013, 11:38 a.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha