ULEIUL DE ARGAN – un MUST HAVE al sezonului rece!

Scris de Otilia Câmpan, Consultant dermocosmetic Farmacia 3, www. 3321 afisari
16:03:36, Miercuri 05 Decembrie 2012

Arborele de Argan (Argania spinosa), denumit şi "copacul vieţii", este un arbore spinos. Planta, care există de mai mult de 2 milioane de ani, poate suporta condiţii de ariditate extremă, temperaturi de peste 50ºC şi trăieşte în jur de 250-400 de ani. Arborele poate atinge înalţimi de până la 10 m, iar coroana acestuia ajunge la o circumferinţă de maxim 70 m.

Arborele de Argan creşte viguros numai în regiunea Arganeraie, o zonă cu o suprafaţă de cca. 800.000 ha situată în sud-vestul Marocului, între versantul sudic al muntelui Atlas Mare şi versantul nordic al muntelui Anti Atlas. Cultivarea acestui arbore în alte zone ale lumii cu rezultate satisfăcătoare şi pe o perioadă mai lungă de timp a rămas pâna acum fără succes.

Arganeraie este o regiune ameninţată de daune ireversibile, de aceea a fost declarată de catre UNESCO drept "rezervaţie naturală de biosferă" în speranţa şi cu scopul declarat de a salva de la extincţie nu numai regiunea propiu-zisă Arganeraie, ci şi tradiţia berberilor din această zonă.

Uleiul de argan - obinecuvântare pentru tot corpul

 Fructele arborelui de Argan se aseamănă întrucâtva cu măslinele, fiind însă mai mari şi mai rotunde. Ele sunt alcătuite din pulpă şi o nucă extrem de dură cu doi, sau trei sâmburi (amandes). Prin presarea acestor sâmburi se obţine uleiul de argan, extrem de căutat pentru alimentaţie şi cosmetică. Uleiul are un gust de alună şi o culoare asemănătoare chihlimbarului.

Uleiul de argan, cunoscut şi sub denumirea de „aurul lichid al Marocului”, este unul dintre cele mai rafinate uleiuri cunoscute. El conţine peste 80% acizi graşi nesaturaţi, din care cca. 35% acid linoleic, un acid gras Omega-6 nesaturat, care face parte din acizii graşi esenţiali. Uleiul de argan are o concentraţie foarte mare de tocoferol (vitamina E), al cărui efect antioxidant întăreşte sistemul imunitar. În plus, uleiul conţine o serie de ingrediente cu efect medical, dovedit prin studii ştiinţifice.

Uleiul pentru uz alimentar este obţinut din sâmburi prăjiţi, ce îi conferă o aromă mai puternică; cel destinat utilizării cosmetice, nu este supus prăjirii. Uleiul de Argan este un ulei atât de rar şi de preţios deoarece, pentru a obţine un litru de ulei, este necesară producţia a circa 6 arbori Argania Spinosa, rezultat ce necesită circa 10 ore de efort. Proprietăţile sale organice exceptionale şi raritatea sa, îl fac unul dintre uleiurile cele mai preţioase din lume, reprezentând una dintre comorile autentice ale umanităţii.

Berberii din Arganeraie folosesc de mult timp uleiul pentru tratarea problemelor stomacului, intestinului, a bolilor de inimă şi circulatorii, dar şi pentru arsuri solare sau dezinfectarea rănilor. Medicina tradiţională utilizează uleiul de argan pentru acnee, varicelă, neurodermatite, reumatism, dureri ale articulaţiilor şi hemoroizi. În concluzie: uleiul de argan menţine sănătatea şi conservă frumuseţea corpului uman, atât din interior cât şi în exterior!

In mod tradiţional, femeile berbere din sudul Marocului sunt cele ce prepară acest ulei, fiind unul dintre cele mai bine păstrate secrete cosmetice ale femeilor marocane. Este recomandat îndeosebi împotriva ridurilor, a pielii crăpate, uscate şi deshidratate, precum şi împotriva arsurilor.

Uleiul de Argan este utilizat pentru hidratarea şi protejarea pielii, precum şi pentru hrănirea părului. Acesta este în egală măsură utilizat în medicina tradiţională, în special pentru îngrijirea şi prevenirea anumitor maladii de piele. Este, de asemenea, considerat, ideal pentru masajele relaxante ori de întreţinere corporală şi chiar utilizat în băi şi saune. Studiile ştiintifice au demonstrat că uleiul de Argan conţine un mare procent de acizi graşi nesaturaţi, steroli şi vitamina E (tocoferol) şi acid linoleic, ce îi conferă proprietăţi hidratante, nutritive şi de protecţie contra agresiunilor externe. Previne uscarea şi îmbătrânirea fiziologică a pielii şi reconstruieşte stratul hidrolipidic.

Bogat în antioxidanţi, dacă este folosit constant, neutralizează radicalii liberi, atenuând ridurile. Indicat în îngrijirea pielii, dar nu numai, este şi un optim remediu pentru tratamentul părului degradat (oferind strălucire şi vigoare), pentru unghiile fragile şi ca balsam pentru masaje anti-oboseală, anti-stres. Are proprietăţi nutritive optime pentru piele, datorită procentului ridicat de vitamine A, E (activitate antioxidantă) şi F (activitate nutritivă şi emolientă).

Uleiul cosmetic de argan (preferabil certificat bio)este un ulei100% natural obţinut din sâmburi de argan neprăjiţi, (provenind numai din culturi organice dacă este certificat) şi este extrem de eficient pentru o preţioasă îngrijire, protecţie şi regenerare a pielii. Este compatibil cu orice tip de piele şi este folosit pentru curăţare, îngrijire şi masaj. Uleiul întreţine sănătatea pielii, pe care o înfrumuseţează. Previne uscarea tenului fiind ideal pentru îngrijirea tenului pe timpul iernii, atunci cand faţa este mai uscată, sensibilă şi predispusă la apariţia ridurilor fine. Accelerează procesele de regenerare a pielii şi previne apariţia prematură a ridurilor (efect anti-aging). Intră rapid în piele şi nu lasă pielea unsă.

Uleiul de argan poate fi folosit cu succes şi în cazul unui păr uscat şi fragil, deoarece hrăneşte şi revitalizează pielea capului şi dă strălucire părului, care devine moale şi mătăsos. El este folosit şi ca remediu împotriva căderii părului sau a mătreţii. Se aplică pe pielea capului, masând uşor, apoi părul se prinde într-un prosop cald şi se lasă să acţioneze 30 de minute, după care se spală cu şampon şi se clăteşte bine.

Mâinile şi unghiileau de suferit din cauza frigului, apei sau detergenţilor, iar unghiile se exfoliază şi se rup foarte uşor. Uleiul de argan, în combinaţie cu sucul de lămâie este foarte eficient şi în acest caz, făcând unghiile mai puţin casante şi hidratând profund pielea mâinilor.

Iată de ce uleiul de argan este un produs cosmetic atât de complex şi util, care în mod normal nu ar trebui să lipsească, mai ales în sezonul rece, din “trusa cosmetica” a unei femei care se îngrijeşte şi respectă.

 

Otilia Câmpan, Consultant Cosmetic Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici