Uite cine ne controleaza sanatatea?

Scris de Calin Marcusanu 1606 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010

Controlul sănătăţii este o obligaţie în primul rând a fiecărui individ responsabil faţă de el însuşi şi faţă de colectivitatea în care trăieşte (în familie, la serviciu etc). Dar fiindcă nu se putea lăsa totul numai la latitudinea şi (buna)dispoziţia individului, statul a creat un sistem riguros, menit să coordoneze sistematic o serie de acţiuni care să răspundă mai multor necesităţi, deosebit de diverse, privind acest control medical.

Există în primul rând un „control igienic curent ”, care înseamnă o supraveghere planificată a condiţiilor de igienă şi protecţie a muncii în obiectivele aflate în funcţiune, pentru identificarea noxelor, înlăturarea şi prevenirea lor, în scopul îmbunătăţirii stării igienice a obiectivului şi a stării de sănătate a colectivului respectiv. Acest tip de control este completat de „controlul igienic preventiv ”, care vizează respectarea normelor de igienă şi protecţia muncii în amplasarea, proiectarea şi construirea obiectivelor noi, precum şi operaţiile de reconstruire, extindere sau transformare a obiectivelor existente. Companiile multinaţionale până la IMM-uri plătesc anual sume colosale pentru respectarea normelor mereu mai drastice privind securitatea muncii şi a mediului.

Tot o operaţiune care vizează colectivităţi luate în ansamblul lor este şi „controlul medical periodic ”, acel examen medical repetat care se efectuează populaţiei dintr-un teritoriu, personalului dintr-o întreprindere, instituţie (grădiniţe, şcoli, facultăţi) sau alte colectivităţi. Periodicitatea examenului variază funcţie de condiţiile de muncă, gravitatea factorilor de risc pentru sănătate din ramura respectivă, sau alte condiţii specifice. „Controlul medical profilactic ” este tot un control periodic axat mai mult pe factorii de risc daţi de mediu, climă, vârstă, sex, factori genetici, regim de viaţă, consumul de produse cu risc recunoscut pentru sănătate, stres ş.a.

Legislaţia actuală obligă tot mai mult angajatorul (păcat că nu şi pe angajat) la încheierea de contracte cu unităţi medicale specializate în vederea efectuării de controale periodice asupra salariaţilor. Chiar de la angajare, societatea de asigurări evaluează factorii de risc de la viitorul loc de muncă şi obligă angajatorul respectarea normelor de protecţie a muncii şi plata unor prime de asigurare pe măsura riscurilor. Până a se ajunge la daune în caz de îmbolnăviri sau accidente, asiguratorul obligă angajatorul să creeze acele condiţii prin care salariatul să fie ferit de orice risc.

Oricât de perfect ar fi sistemul de control instituţional al sănătăţii (şi nu este), el se bazează pe oameni aşa că ceea ce este scris în registre se transpune în practică într-o proporţie variabilă. Totuşi, acest sistem, mai degrabă imperfect deci, pune într-un fel lucrurile la punct, ţine situaţia sub control şi ceea ce este evident, reuşeşte aproape să elimine bolile secolului IXX, să limiteze bolile secolului XX şi să se bată cu optimism pentru viitorul lui XXI.

Redacţia

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj