47
None

Un caz de neuropatie optică cu rezolvare spectaculoasă prin colaborare interdisciplinară

Cazurile de neuro-oftalmologie sunt cazuri complexe care necesită o bună colaborare între oftalmolog și neurolog și totodată efectuarea unor investigații cu viză atât oftalmologică cât și neurologică.

Așa cum știm, nervul optic nu reprezintă în fapt un nerv cranian obișnuit ci o prelungire a țesutului nervos ceea ce face ca afectarea acestuia să aibă particularități atât în sindroame oftalmologice cât și în unele afectări neurologice.

Vom exemplifica un caz de colaborare interdiscoplinară oftalmologică și neurologică ce a necesitat multiple investigații pentru elucidarea diagnosticului și propunerea unui tratament adecvat.

Astfel, avem cazul unei paciente A.D. în vârstă de 21de ani, studentă, din mediu urban care s-a prezentat pentru scăderea AV la ambii ochi însoțită de cefalee. Antecedentele personale patologice și cele hereditare erau nesemnificative. Din examenul clinic general reținem o înălțime de 160 cm și o greutate corporală de 106 Kg, ceea ce încadra pacienta în clasa de obezitate morbidă. Examenul oftalmologic constată miopie medie, examenul de pol anterior normal, iar examenul fundului de ochi o stază papilară floridă la ambii ochi și vene retiniene dilatate și tortuase.

Se suspicionează un proces expansiv cerebral și se recomandă examen neurologic și neurochirurgical de urgență. Acestea nu pun în evidență un proces expansiv intracerebral. În continuare se recomandă un examen endocrinologic care însă nu prezintă nicio modificare.

În această situație se efectuează o anamneză mai riguroasă a pacientei prin care aflăm că aceasta a urmat un tratament antidepresiv în ultimii 5 ani care a condus la dezvoltarea obezității (pacienta luând în greutate de la 55Kg la 106Kg). Se extinde sfera de investigații neuro-oftalmologice prin efectuarea unui examen de câmp vizual și potențiale evocate vizuale, care conduc către sugestia de neuropatie optică. Examenul oftalmologic a fost complex cu autorefractometrie, tonopahimetrie, retinofotografie in dinamică și tomografie în coerență optică. Astfel am putut urmări evoluție pacientei din punct de vedere subiectiv dar și obiectiv. În acest moment s-a recomandat tratament cortizonic în doze mare care însă au avut efecte minime asupra funcției vizuale.

Se reindică alt examen neurologic,  care a sugerat diagnosticul de Pseudotumor cerebri, diagnostic care s-a și confirmat ulterior. Astfel s-a recomandat un tratament cu Acetazolamidă și cu Aspacardin timp de 30 de zile și s-a explicat pacientei necesitatea imperioasă de scădere ponderală. Formarea echipei multidisciplinare formată din oftalmolog, neurolog și nutriționist a propus tratamentul adecvat, iar scăderea în greutate a condus la îmbunătățirea progresivă a AV. 3 luni mai tărziu acuitatea vizuală crescuse semnificativ,  greutatea corporală a ajuns la 84Kg, iar examenul fundului de ochi a arătat că staza papilară este în remisie, cu vene retiniene mai puțin sinuase. Afecțiunea Pseudotumor cerebri, cunoscut și ca hipertensiune intracraniană benignă sau hipertensiune intracraniană idiopatică este caracterizată prin tensiune intracraniană crescută fără cauză cunoscută. Grupul cel mai frecvent afectat este constituit din femeile tinere cu obezitate. Semnele și sinptomele includ edemul papilar însoțit de cefalee în peste 90% dintre cazuri; tinitusul pulsatil poate fi așteptat. Prognosticul vizual pe termen lung este în general bun, însă până la un sfert dintre pacienții afectați vor avea un grad de dificultate vizuală. Ca și tratament, scăderea în greutate este imperios recomandată prin modificarea planului alimentar sau chiar prin chirurgie bariatrică.

Acest caz reprezintă un succes terapeutic prin recuperarea AV și printr-o pierdere minimă a structurilor nervoase tocmai prin colaborarea dintre medicul oftalmolog și neurolog care au diagnosticat corect afențiunea în baza unei largi experiențe profesionale.

Redacția mulțumește  Clinicii medicale Neuroptics Cris pentru studiul prezentat în acest material.

Găsiți mai mult la

www.neuroptics.ro

Telefon: 021 222 0275

Dr. Cristina Beșleagă

Medic primar oftalmolog, Doctor în Științe medicale, Șeful Clinicii medicale Neuroptics Cris

Dr. Mădălina IugaMedic rezident oftalmologie

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha