Un spital nu este o „vacă de muls”

Scris de Calin Marcusanu 1263 afisari
10:29:14, Marti 17 Mai 2016
Calin Marcusanu

Calin Marcusanu

Director General FIN WATCH

calin.marcusanu@finwatch.ro
0753.074.960
021.321.61.23

S-au întreprins la sfârşitul lunii aprilie mai multe controale în spitale, pentru verificarea măsurilor de vigilenţă împotriva infecţiilor nozocomiale. De asemenea, şi alte controale se tot anunţă şi în urma acestora se dau amenzi usturătoare cu ocazia constatării diferitelor deficienţe în funcţionare (mă întreb oare cine plăteşte aceste amenzi, nu tot spitalul, din banii noştri, ai contribuabililor?). Aceste controale mi se par mai mult un exerciţiu de imagine al celor aflaţi deasupra unităţilor medicale vizate, nu ştim până la ce nivel, decât dorinţa de remediere a erorilor şi schimbare în mai bine. Pentru că, în fond, cei de la conducerea spitalelor au fost numiţi (politic) tot de cei care trimit acum controalele. Iar acestea au loc mai mult atunci când se întâmplă o mare tragedie (din nefericire au fost multe, nu le mai reamintim) sau cu ocazia unui scandal de presă, în urma unei anchete jurnalistice care descopera ceea ce probabil persoanele responsabile ştiu dar sunt complice la starea de fapt iar cei care ar trebui să controleze real sunt şi ei prinşi în acelaşi joc de interese. 
 
S-a vorbit de mai multe ori despre necesitatea numirii la conducerea spitalelor a unor funcţionari cu studii serioase de management spitalier. Un manager de spital „poate fi şi un economist sau un jurist, aşa cum un medic bun poate să nu fie şi un bun manager” îmi spunea fostul manager de la Institutul Marius Nasta, prof. dr. Paul Stoicescu, care mai înainte de a fi numit în funcţie în urma cu cca 20 de ani (pentru un mandat de 10 ani) urmase 3 ani de cursuri de management spitalier (în străinătate, dacă încă la noi această ştiinţă nu este suficient stăpânită). 
 
Dar, numirea fără competenţele tehnice necesare la conducerea unui spital reprezintă de fapt „un cadou” făcut cuiva pentru „merite” politice, ori aici mi se pare că se face o confuzie: pentru merite politice e ok să primeşti o funcţie în partid dar nicidecum într-un spital în care sunt îngrijiţi bolnavi şi în care un bun politician poate fi un foarte rău manager.
 
Oricum, când se „împart” spitalele, ele nu mai trebuie privite ca „vaci de muls” şi nu mai trebuie oferite „cadou” cuiva. Un spital este o întreprindere cu foc continuu, cu o sumă uriaşă de responsabilităţi, nu un resort hotelier. 
Taguri: calin marcusanu
Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta