Urgenţe în chirurgia vasculară

Scris de Prof. Dr. Mihai Ionac 1308 afisari
11:03:46, Marti 11 Aprilie 2017
Prof. Dr. Mihai Ionac

Prof. Dr. Mihai Ionac

Prof. Dr. Mihai Ionac, şef al Clinicii de Chirurgie Vasculară Timişoara

Provocările cu care se confruntă chirurgul vascular în România sunt uriaşe. Această specialitate este încă puţin cunoscută. Chirurgia vasculară nu se predă studenţilor la medicină. Avem un număr foarte mic de specialişti, un număr insuficient de paturi de spital sau de servicii asociate de mare importanţă precum recuperarea vasculară, a căror existenţă nici măcar nu este recunoscută de CNAS.

Toate acestea, în condiţiile în care statisticile europene estimează că circa 20% din populaţia de peste 65 de ani suferă de boală arterială periferică (BAP). În România trăiesc aproximativ 3 400 000 de persoane peste 65 de ani, ceea ce înseamnă că putem discuta de aproape 700 000 de potenţiali pacienţi cu BAP. Din fericire la 50% din pacienţi boala este asimptomatică pe parcursul vieţii, însă 2% din pacienţi ajung în stadiul avansat al bolii, ischemia critică de membru în care au nevoie de intervenţie vasculară. Asta ar însemna că în România este necesar de a fi realizate un număr minim de circa 14 000 intervenţii vasculare. Fără să am date certe, cunoscând activitatea colegilor mei, estimez că în România se realizează din păcate doar aproximativ 3000 de operaţii.

În ultimii 10 ani în România s-au înfiinţat compartimente de chirurgie vasculară în multe spitale din ţară, au fost angajaţi medici, dar din păcate, repet, suntem prea puţini. În colaborare cu radiologii sau cardiologii intervenţionali, pacienţii de chirurgie vasculară au început să fie trataţi prin tehnici de chirurgie endovasculară, care ocupă astăzi peste 50% din totalul tehnicilor de revascularizare în Europa. Au apărut tomografe computerizate capabile să diagnosticheze modern, prin angioCT, leziunile vasculare ale pacienţilor. Trebuie să facem eforturi mai mari pentru recunoaşterea posibilităţilor terapeutice pe care le putem oferi, pentru educarea pacienţilor, prevenţia bolilor vasculare, finanţare decentă.

Chirurgia vasculară include multe domenii din care aş enumera: chirurgia vasculară deschisă, chirurgia endovasculară, chirurgia de acces vascular, ecografia vasculară, flebologia, chirurgia limfatică şi interferă consistent cu recuperarea vasculară, angiologia. Pe de altă parte, chirurgia vasculară tratează pacienţi cu multiple comorbidităţi şi acolo unde se practică solicită performanţă profesională colectivelor de anestezie şi terapie intensivă, cardiologie, radiologie, neurologie, diabetologie, nefrologie si dializă.

Referitor la lipsa acută a specialiştilor am organizat în colaborare cu specialişti reputaţi din ţară şi din străinătate cursuri de chirurgie endovasculară, de ecografie carotidiană, de management al plăgilor cronice, de terapie cu presiune negativă, de suturi vasculare şi două congrese, care s-au bucurat de o participare foarte bună.

Este vitală introducerea tehnicilor de chirurgie endovasculară. Aceste tehnici sunt practicate pe o scară foarte largă în lume la momentul actual, înlocuind într-un ritm accelerat tehicile clasice. Este nevoie ca specialiştii în chirurgia vasculară din România să cunoască aceste tehnici şi să insiste pentru introducerea lor acolo unde îşi desfăşoară activitatea.

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici