1
None

Vaccinarea antigripală – mituri şi adevăruri

Dr. Daniela Ştefănescu,

Medic Primar Medicină de Familie şi Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti

 

Virusul gripal este deosebit de periculos, cauzând infecţii severe, precum pneumonia, iar în unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa produce anual între 250.000 şi 500.000 de decese, persoane care au ignorat vaccinarea antigripală ca măsură de prevenţie a bolii”.

Cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia este vaccinarea.

Care sunt cele mai întâlnite mituri cu privire la vaccinarea antigripală şi care sunt informaţiile corecte pe care trebuie să le cunoaştem?

Mit: Dacă mă vaccinez antigripal, mă îmbolnăvesc

Realitate:Prin vaccinare se administrează o formă modificată a virusului, în cantităţi foarte mici, care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva virusului gripal. Această formă nu va îmbolnăvi persoana căreia îi este administrat vaccinul.

Mit: Dacă mă vaccinez într-un an, sunt imun şi anul următor

Realitate:Virusurile care provoacă gripa sezonieră suferă mutaţii de la un an la altul. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare şi trebuie să fie crescut printr-un nou vaccin.

Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoană bolnavă

Realitate:Virusul gripal se poate transmite de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, atât prin strănut sau tuse – atunci când cineva strănută sau tuşeşte, împrăştie, prin picăturile de salivă, viruşii pe orice suprafaţă sau persoană din apropiere - dar şi prin contact direct cu o suprafaţă infectată.

Mit: Doar persoanele cu imunitate slabă trebuie să se vaccineze antigripal

Realitate:Gripa afectează întreaga populaţie, indiferent de vârstă şi de starea de sănătate, de aceea oricare persoană sănătoasă poate să se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importantă mai ales pentru că, odată infectată, o persoană transmite virusul şi celorlalţi cu care intră în contact. Vaccinarea trebuie să se facă cu prioritate mai ales categoriilor de populaţie la risc: copiii între 6 luni şi 18 ani; femeile însărcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afecţiuni cronice; persoanele care lucrează în spitale sau au grijă de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, bătrâni).

Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alăptează

Realitate:Vaccinarea antigripală este recomandată femeilor gravide care în sezonul de gripă au peste 14 săptămâni de sarcină. Vaccinarea nu se efectuează însă în cursul primului trimestru de sarcină. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alăptează. Mai mult, anticorpii produşi de mamă ca răspuns la administrarea vaccinului creează o protecţie suplimentară pentru copil.

Pentru informaţii suplimentare:

Andreea Rădulescu, andreea.radulescu@imagepr.ro, telefon: 0742 278 550

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha