1
None

Vaccine – Advocacy – fiecare pas contează!

Dacă în urmă cu 15 ani, vaccinarea copiilor era considerată o activitate preventivă obligatorie, cost eficientă, asimilată cu o normă socială, în prezent ea a devenit o adevărată provocare în practica medicului de familie. Echipa medicului de familie se confruntă astăzi cu numeroase probleme în activitatea de vaccinare, atât de natură administrativă (catagrafiere, aprovizionare, înregistrare și raportări stufoase) cât și cu probleme care țin de erorile generate de politicile de sănătate lipsite de coerență (schimbarea schemelor de vaccinare și aplicarea acestora în funcție de rațiuni economice, lipsa vaccinurilor, lipsa unei legislații adecvate în acest domeniu).

În plus,  în contextul în care generația actuală de părinți nu are experiența bolilor infecțioase, care în urmă cu un secol curmau vieți și schimbau destine, tot mai mulți părinți ajung să refuze vaccinarea copiilor, dând credibilitate surselor mai vocale care consideră că vaccinurile stau la baza tuturor bolilor lumii moderne. În acest mod, s-a ajuns la cote alarmant de scăzute ale acoperirii vaccinale ceea ce a făcut posibilă şi epidemia de rujeolă izbucnită în toamna anului 2016, care a înregistrat până la data de 17 martie 2017, 3799  cazuri de îmbolnăviri în rîndul copiilor nevaccinaţi. Cei mai afectaţi au fost copiii sub vârsta de 1 an, nevaccinaţi din cauza vîrstei prea mici, în rândul cărora s-au înregistrat majoritatea din cele 17 decese raportate. Acești copii ar fi fost protejaţi dacă trăiau într-o comunitate cu acoperire vaccinală optimă, prin efectul protecției de grup.

În faţa acestei situaţii, avem nevoie de SCHIMBAREA ATITUDINII FAŢĂ DE VACCINARE. Mesajele legate de beneficiile vaccinării și riscurile asumate prin nevaccinare trebuie transmise publicului larg într-o manieră transparentă, bazată pe argumente științifice expuse într-un limbaj neacademic, accesibil, pentru a permite părinților să ia decizii corect informate. Este importantă mediatizarea eforturilor în cercetare la nivel mondial  pentru vaccinuri mai sigure, care să ofere protecție de lungă durată.

Grupul Vaccine –Advocacy AREPMF, înfiinţat în luna aprilie 2015, în cadrul Asociaţiei Române de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie , fondat de medici de familie din 7 mari centre universitare, a organizat permanent de la înființare ateliere de instruire în domeniul practicii vaccinării. Ca tematici abordate, menționăm: recuperarea vaccinală, tehnicile de comunicare în cazul refuzului vaccinării, bariere în procesul vaccinal, gestionarea reacților adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI).

Succesul programului de imunizare din România presupune colaborarea și implicarea responsabilă a corpului medical, societății civile, mass mediei și a celor ce fac politici de sănătate . Educația medicală continuă a personalului medical este o condiție estențială pentru menținerea unui standard ridicat al serviciilor medicale şi o comunicare optimă pro-vaccinare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha