52
None

Vitamine importante pentru şcolari

Cei mici se pregătesc pentru un nou an şcolar, în care  dezvoltarea intelectuală trebuie să fie completată de o dezvoltare fizică armonioasă. O nutriţie echilibrată ce asigură un aport adecvat de vitamine şi minerale este esenţială în acest sens.

Din păcate nu toţi copiii reuşesc să îşi acopere necesarul de vitamine din alimentaţia zilnică, astfel încât un medic pediatru poate recomanda o serie de suplimente care să le garanteze o creştere sănătoasă. Vom vedea în continuare care sunt vitaminele şi mineralele esenţiale pentru un şcolar aflat în plină dezvoltare.

Vitamina D

Probabil de la naşterea copilului ai fost bombardată cu sfaturi legate de importanţa vitaminei D, atât pentru formarea unor oase puternice cât şi pentru absorbţia calciului, o bună funcţionare a inimii şi protecţia împotriva unei largi palete de afecţiuni.

Doza recomandată de vitamina D pentru copiii cu vârste între 1 şi 13 ani este de 4-600 UI (unităţi internaţionale) pe zi, însă din păcate studiile arată că mulţi micuţi nu reuşesc să-şi asigure această cantitate.

Surse importante de vitamina D sunt: alimentele (gălbenuş de ou, lapte fortificat, peşte, unt, ficat), expunerea la soare sau diferitele suplimente. Se recomandă combinaţia de Calciu şi vitamina D.

Vitamina A

Este o vitamină care se regăseşte în multe alimente şi joacă un rol extrem de important în sănătatea ochilor, a oaselor, dinţilor şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Copiii cu vârste între 4 şi 8 ani ar trebui să consume doze de 400 RAE pe zi, iar cei între 9 şi 13 ani au nevoie de o doză puţin mai mare, de 600 RAE.

Surse de vitamina A sunt legumele şi fructele galbene (morcovi, caise, mango), spanacul, laptele, brânza sau ficatul.

Atenţie, suplimentarea în exces poate cauza probleme serioase de sănătate. Se administrează numai la recomandarea medicului sau farmacistului!

Vitamina C

Chiar dacă beneficiile pe care le are în tratarea răcelilor rămân controversate, vitamina C este esenţială în formarea unui ţesut conjunctiv, muscular şi epitelial sănătos, în vindecarea rănilor şi creşterea rezistenţei la infecţii.

Copiii între 4 şi 8 ani ar trebui să consume 25 mg per zi, iar cei între 9 şi 13 ani 45 mg.

În alimente, regăsim vitamina C în citrice, fructe de pădure (în special coacăze negre), broccoli, ardei gras sau tomate.

Fierul

Fierul joacă un rol central în perioadele de creştere rapidă, contribuind la producţia de sânge şi ţesut muscular. Deficienţele sunt mult mai uşor de observat în perioada adolescenţei şi includ stări de slăbiciune, iritabilitate, depresie şi o scădere a imunităţii. Fetele trebuie să fie şi mai atente la aportul suficient de fier după începerea menstruaţiei.

Cele mai bune surse de fier sunt fasolea, carnea de vită şi porc, şi organele, în special ficatul, spanacul sau prunele.

Vitaminele B

Complexul de vitamine B include o serie de vitamine esenţiale în majoritatea proceselor metabolice. Aici regăsim un grup de 15 vitamine printre care cele mai cunoscute sunt vitaminele B1 şi B2 (tiamina şi riboflavina), vitamina B6, extrem de importantă pentru sistemul nervos, sau vitamina B9 (acidul folic), recomandat în perioada sarcinii, cu un rol în formarea hematiilor. Se regăsesc în carne şi organe (ficat), peşte, lapte, ouă, soia sau cereale integrale.

Înainte de a suplimenta alimentaţia copilului cu diferite multivitamine este recomandat să consultaţi medicul pediatru, care vă va îndruma spre cele mai bune produse şi vă va permite să evitaţi eventualele probleme cu supradozarea.

Lidia Trifan, Asistent de farmacie Farmacia 3

www.farmacia3.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha