ochelarii intre moda si necesitate

Scris de Redactia Saptamana Medicala 1803 afisari
12:19:27, Marti 31 August 2010
Redactia Saptamana Medicala

Redactia Saptamana Medicala

I NECESITATE

Ochii ca magnet al interferării umane, se spune că "vorbesc" şi sunt oglinda sufletului. În cazul în care sunt ascunşi în spatele unei perechi de ochelari, aceştia trebuie să devină o bijuterie, un accesoriu de lux care să se îmbine perfect cu imaginea noastră. Problemele de vedere nu mai sunt o ruşine, handicap sau problemă nerezolvabilă.

Scurt istoric al ochelarului

Primele menţionări a unor dispozitive destinate ajutării vederii au fost găsite în Egiptul antic sub forma unei lentile pentru a mări imaginea unui obiect sau scrieri. Grecii şi Romanii au continuat folosirea acestor tipuri de lentile pentru a-i ajuta pe cei ce nu reuşeau să citească cu ochiul liber. Primul dispozitiv care a fost folosit în "corecţia vederii" a fost inventat în anul 1000 d.Ch. numit şi "cristal pentru citire", fiind de fapt o sferă din sticlă care creea efectul de mărire a literelor. În jurul anului 1284 apare în Italia primul ochelar, inventat de Salvano d'Aramento degli Amati. Sticla folosită în confecţionarea acestora permitea de această dată şi corecţia vederii ducând astfel la creşterea popularităţii ochelarilor. Primul ochelar se punea pe nas şi era foarte incomod datorită faptului că nu avea fixare.Primele rame de ochelari au fost confecţionate din lemn sau os de animal. În secolul XV a apărut moda purtării monoclurilor şi a ochelarilor cu un singur braţ vertical (folosit cu precădere de femei) acestea devenind un accesoriu la modă în rândul elitei societăţii. În acest fel oamenii nu recunoşteau pe faţă existenta unor probleme de vedere. Abia în secolul XVI apar pentru prima dată braţele laterale de fixare după urechi a ochelarilor. În această formă persistă şi astăzi ochelarul. Benjamin Franklin este considerat şi el un inventator în domeniul ochelarilor. Schimbarea permanentă a ochelarilor de fiecare dată când trebuia să citească o carte l-a îndemnat să îi ceară opticianului să îi fabrice în 1780 o pereche de ochelari care să conţină ambele focalizări. Aşa au apărut lentilele bi-focale, pentru vedere şi citit.

De atunci şi pâna acum ochelarul a suferit schimbări de design şi formă rămânând însă din punct de vedere al elementelor de bază neschimbat. Producţia de lentile însă, o dată cu dezvoltarea industrială, a suferit schimbări majore, în prezent fiind folosite cele din sticlă special tratată şi sticlă organică cu multiple tratamente pentru obţinerea unei imagini performante şi comfort vizual maxim.

Prima reprezentare artistică a ochelarilor a fost pictată de Thomaso da Modena în 1352. reprezentând o frescă în care călugării citeau şi copiau manuscrise.

Primele lentile erau din cuarţ deoarece sticla optică nu era descoperită, şi erau montate în diverse suporturi din diverse materiale cum ar fi piele, lemn, os, în formă de v ,balansînd pe nas.Aceştia sau răspandit foarte repede în Italia ,Spania,Franţa, Anglia.

După lungi căutări şi încercări, în 1730, în Londra un optician pe nume Edward Scarlett a perfecţionat sistemul de prindere după urechi a ochelarilor, acesta răspândindu-se rapid în lume.

De-alungul timpului, ramele de ochelari au fost în strânsă legătură cu moda vremii, impunând sau impunandu-i-se forme speciale. Astfel, în anii 1800, se impune forma rotundă, pe un singur ochi a monoclului numit şi inel pentru ochi. Conceptul a fost lansat şi dezvoltat de un tânăr austriac –J.F. Voigtlander-ce studiase optica în Londra. El începe să producă monocluri în 1814 şi această modă se răspândeşte cu rapiditate în Germania şi Rusia, atribuind celor cel purta sobrietate, aroganţă şi aristrocraţie iar după primul război mondial a devenit un etalon pentru ofiţerii germani.

A urmat apoi lornionul, purtat în special de femeile aristocrate care a fost la modă până la sfârşitul secolului 19. A urmat pnce-nez-ul, care se pare că a apărut în jurul anilor 1840, fiind în mare vogă şi purtat de ambele sexe până în jurul anilor 1930.

. ochelar bifocal

În ultimii 40 de ani producţia de ochelari a evoluat spectaculos ramele şi lentilele fiind comfecţionate din materiale speciale de înaltă tehnologie, obţinându-se corecţii vizuale superioare iar componenta de faishon în industria ramelor a devenit primordială fiind îmbinată armonios cu materiale perfect adaptate purtării lor în condiţii de securitate deplină.

Optometrist

Ing. Tătar Moisescu Elena

Director general

OPTICA 87

Comentarii
Nume:
Email
(nu va fi publicat):
Telefon
(nu va fi publicat):
Comentariu:
Introdu codul

Completeaza cu atentie codul de mai sus. Literele nu conteaza cum sunt introduse. Pentru alt cod, apasa pe imagine.

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana unui medic sau autor de articole, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul saptamanamedicala.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Rubrici
Evenimente medicale Evenimente

in luna Octombrie 2018

A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018 A VI-A CONFERINŢĂ ARCPA SIBIU, 2018

17 Octombrie 2018

In Sibiu
Farma Practic ediția 69, Eforie Nord Farma Practic ediția 69, Eforie Nord

05 Octombrie 2018

In Constanta
Pancreas 360°, Bucuresti Pancreas 360°, Bucuresti

03 Octombrie 2018

In Bucuresti
Congresul Național de Dermatologie, 2018 Congresul Național de Dermatologie, 2018

03 Octombrie 2018

In Brasov
Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018 Zilele Medicului de Medicina Interna, 2018

04 Octombrie 2018

In Cluj