Două servicii gratuite pentru susţinerea persoanelor seropozitive din România

Afisari: 937

 

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat SMS+ şi Helpline+, două servicii în premieră în România, pentru susţinerea persoanelor cu HIV/SIDA. Cele două servicii fac parte din programul ”Viaţa cu HIV” (www.viatacuhiv.ro),derulat de UNOPA, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România. Programul are ca obiectiv susţinerea persoanelor seropozitive în lupta lor de zi cu zi cu boala, în special în două direcţii – atingerea unui nivel cât mai ridicat al aderenţei la tratament (n.r. aderenţa la tratament înseamnă administrarea corectă a tratamentului pentru eficienţa lui maximă), vitală în cazul pacienţilor seropozitivi, şi creşterea gradului de informare a acestora.

Prin serviciulSMS+ pacienţii seropozitivi pot primi gratuit SMS-uri zilnice de reamintire a administrării medicaţiei; Prin Helpline+ persoanele cu HIV/SIDA care au nevoie de sprijin pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite un e-mail la unopa@unopa.ropentru a solicita asistenţă din partea consilierilor UNOPA.

Prin serviciul SMS+, pe care pacienţii seropozitivi din România îl pot utiliza gratuit prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro, aceştia pot primi până la două sms-uri pe zi care să le amintească momentul în care trebuie să îşi administreze tratamentul. Prin completarea formularului, pacienţii aleg orele la care vor să le fie trimis sms-ul (conform calendarului de tratament stabilit de medic) şi textul personalizat al mesajului pe care vor să îl primească.

Potrivit studiului „Accesul la tratament antiretroviral al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în România”, realizat de UNOPA anul trecut, 1 din 2 pacienţi cu probleme legate de aderenţa la tratament (medicaţia nu are eficienţă maximă din cauza administrării incorecte) invocă uitarea ca motiv al ratării administrării unor doze de tratament.

Majoritatea pacienţilor seropozitivi din România se află sub tratament de o lungă perioadă de timp, unii au o viaţă activă, iar, din acest motiv, pot să apară atât uitarea, cât şi oboseala pacientului în respectarea calendarului de tratament. În acest context, programul ”Viaţa cu HIV” îşi propune să ajute persoanele seropozitive din România să prevină ratarea unor doze de medicaţie.

”În cazul pacienţilor cu HIV/SIDA, succesul terapiei depinde în mare măsură de administrarea corectă a tratamentului, la orele stabilite de medic, acesta fiind un angajament pe viaţă al pacienţilor cu HIV/SIDA. Pe lângă tratamentul medical şi îngrijirea specializată din partea medicilor, pacienţii au permanent nevoie de susţinere psihologică, dar şi practică, pentru a face faţă provocărilor bolii şi a evita eşecul terapeutic. Pacienţii cu HIV/SIDA, spre deosebire de pacienţii cu alte multe boli cronice, au şansa la o viaţă normală dacă au grijă de sănătatea lor şi respectă tratamentul indicat de medic”, declarăProf. Dr. Adrian Streinu Cercel, Manager al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

La fel de importantă precum administrarea corectă a medicaţiei este şi nevoia de informare a pacienţilor privind boala, drepturile şi responsabilităţile pe care le au. Pe fondul acestei nevoi, UNOPA lansează în cadrul programului ”Viaţa cu HIV” şi primul serviciu de Helpline din România pentru persoanele seropozitive. Prin Helpline+, persoanele cu HIV pot suna gratuit la 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ropentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

Orice persoană seropozitivă care se confruntă cu o problemă şi are întrebări la care nu găseşte răspuns poate suna gratuit la UNOPA pentru a discuta cu un specialist în problematica HIV. De asemenea, oricine constată că alte persoane seropozitive au nevoie de ajutor ne poate contacta prin telefon sau e-mail. Din cauza stigmatizării şi a discriminării, pacienţii cu HIV/SIDA evită să discute problemele pe care le au cu cei din jur, iar Helpline+ reprezintă un mecanism rapid de semnalare a acestora”, declară Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Pacienţii cu HIV/SIDA, precum şi toţi cei interesaţi să vină în sprijinul lor, pot găsi mai multe informaţii despre programul ”Viaţa cu HIV” pe website-ul www.viatacuhiv.ro. De asemenea, pentru informarea persoanelor seropozitive privind existenţa celor două servicii (SMS+ şi Helpline+), UNOPA va desfăşura o campanie de informare la nivel naţional prin intermediul celor 22 de asociaţii de pacienţi membre din întreaga ţară, a medicilor infecţionişti, precum şi prin intermediul media.

Informaţii suplimentare:

Potrivit studiului „Statistica HIV/ SIDA în România la 30 iunie 2012” realizat în luna iunie 2012 de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în prezent, în România trăiesc 11.189 pacienţi cu HIV/SIDA, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 6726, având vârsta de 20-29 de ani.

Acelaşi studiu arată că în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012, au fost înregistrate 313 cazuri noi de infecţii cu HIV/SIDA. Dintre aceştia, 151 s-au infectat pe cale heterosexuală, 102 - transmitere prin utilizare de droguri, 37 – homosexuală/bisexuală şi 18 – necunoscută.