Alergologie

Dr. Monica Spînu

Alergiile sunt reacții ale organismului rezultate din interacțiunea cu anumite substanțe, numite stimuli sau alergeni – care în mod normal nu declanșează simptome la persoanele sănătoase. La unele persoane însă, mici cantități pot genera reacții neplăcute, chiar grave uneori (ex: polen, acarieni, praf de casă, părul animalelor, anumite cosmetice, alimente, medicamente etc).

citeste mai mult
Sursa: Clinica Medicală MISAN Med Sibiu, 1 comentariu

Rinita alergică, un proces inflamator IgE-mediat al mucoasei nazale, reprezintă cea mai frecventă formă a rinitei cornice. Rinita alergică sezonieră (RAS)  Aceasta apare ca răspuns la expunerea la alergeni sezonieri, reprezentaţi mai ales de polenuri diverse (graminee sălbatice şi de cultură, arbori, ierburi).

citeste mai mult
Redactie, 1 comentariu

Sclerodermia sistemică (ScS) este o boală cronică autoimună, care face parte din grupul bolilor de țesut conjunctiv (BȚC), între care se remarcă prin cea mai înaltă mortalitate. Ea se definește prin prezența unor autoanticorpi specifici, alterarea microvascularizației și fibroză cutanată și viscerală, aceasta din urmă interesând mai ales plămânul, miocardul și tractul digestiv.

citeste mai mult
Crina Ardelean, Farmacist Diriginte Farmacia 3, 3 comentarii

Suntem în plin sezon al alergiilor, sezon care pentru “norocoşii” cu alergii multiple se întinde pe parcursul întregului an. Dincolo de disconfortul major (nas înfundat, ochi roşii, mâncărimi, oboseală), alergiile, în special atunci când sunt netratate, pot să ducă la probleme mult mai grave şi chiar să ne pună viaţa în pericol.

citeste mai mult
Redactie, 1 comentariu

O treime din populaţia adultă a României suferă de astenie cel puţin o dată pe an. Compania Desitin lansează Enerion, medicamentul antiastenic cu eficacitate demonstrată clinic.

citeste mai mult
www.star-ayurveda.ro, 2 comentarii

Iarna, datorită temperaturilor scăzute, alimentaţiei deficitare şi a efortului depus de organism pentru a face faţă frigului, suntem expuşi unui risc mărit de a ne îmbolnăvi. Cele mai frecvente probleme apar la căile respiratorii şi cei mai expuşi la a se îmbolnavi sunt persoanele în vârstă şi copii.

citeste mai mult
Dr. Cornelia Ursu, Conf. Univ.; Dr. Liliana Vereş, Şef lucrări

Potrivit unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, efectuate încă din anii ‘80, o treime din clădirile noi sau proaspăt renovate prezintă o calitate extrem de scăzută a aerului din interior. De aici derivă două categorii de tulburări ale stării de sănătate: “sindromul clădirii bolnave” („sick  building syndrome”) şi „bolile legate de clădiri” (“building related illness”).

citeste mai mult
Farmacist Alina Marcean, 2 comentarii

Alergiile la copii sunt manifestări foarte frecvente, ar tebui să ştim cum să le tratăm sau (mai bine) cum să le prevenim. Conform DEX: „alergia este un mod special de a reacţiona al organismului sub acţiunea unor microbi sau a unor substanţe străine introduse pe căi variate (digestivă, respiratorie, injecţii etc.

citeste mai mult
Conferenţiar universitar Dr. Florin-Dan Popescu, 3 comentarii

  Afecţiunile alergice constituie o problemă de sănătate importantă în Europa, costurile de sănătate fiind semnificative. Unul din patru europeni prezintă la momentul actual o formă de alergie respiratorie şi aproape şaptezeci de milioane de europeni suferă de rinită alergică.

citeste mai mult
Farmacist Adina Mutu, Farmacia 3

Combinaţia dintre o iarnă destul de blândă şi o primăvară deosebit de călduroasă a cauzat o înflorire prematură a plantelor şi a copacilor, rezultatul fiind un nivel extrem de ridicat de polen în atmosferă. Acest lucru se traduce printr-un sezon cu un număr ridicat de cazuri de alergii – atât clasicele rinite alergice ce afectează sistemul respirator cât şi conjunctivitele alergice, ce cauzează probleme la nivelul ochilor şi sunt adesea trecute cu vederea.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Iunie 2017

Școala de Vară în Radiologie, Brasov Școala de Vară în Radiologie, Brasov

29 Iunie 2017

In Brasov
Congresul Român de Stomatologie 2017 Congresul Român de Stomatologie 2017

15 Iunie 2017

In Bucuresti