Boli infectioase

Dr. Mihaela VASILE, Medic primar, medicină de laborator

Deşi cultivarea microorganismelor şi identificarea lor prin metodele tradiţionale rămân „golden standard” în diagnosticarea bolilor infecţioase, totuşi, în multe cazuri, diagnosticul serologic permite o orientare rapidă a medicului în vederea instituirii unui tratament precoce. Diagnosticul serologic are în vedere atât detectarea antigenelor direct din produsul biologic, cât şi detectarea calitativă sau cantitativă a anticorpilor prezenţi ca răspuns al unei infecţii microbiene.

citeste mai mult
Prof. Dr. Alexandru Rafila

Interviu cu Prof. Dr. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie Cum a evoluat vaccinul în ultimele decenii?

citeste mai mult
Prof. Dr. Şerban Bubenek

Prof. Dr. Şerban Bubenek – din postura de manager al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare CC Iliescu ne vorbeşte despre situaţia paradoxală cu care se confruntă Institutul.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Medicală Sf. Andrei

Inflamarea ganglionilor poate avea multe cauze. Ea poate fi un simptom al unei boli sau al unei infecţii sau poate avea altă cauză.

citeste mai mult
Dr. Raluca Ghionaru, Dr. Valeria Herdea

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie si cu Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București anunță lansarea proiectului intitulat: „Vaccinarea - un drept fundamental la sănătate”. AREPMF are ca scop principal promovarea sănătății și dezvoltării armonioase a copilului și adolescentului prin creșterea calității serviciilor medicale preventive la nivelul asistenței medicale primare precum și prin dezvoltarea unor proiecte educaționale adresate părinţilor.

citeste mai mult
Sursa: Dentirad Hospital

Medicul specialist de boli infecţioase reprezintă o împletire fericită între internist, pediatru şi medicul de terapie intensivă.   Cauzele posibile ale bolilor infecţioase sunt extrem de numeroase: virusuri, bacterii, paraziţi, fungi (microorganisme larg răspândite în natură şi care pot reprezenta un factor agresor important pentru organismul uman).

citeste mai mult
Dr. Oana Clătici, 2 comentarii

Aproape toate informaţiile legate de HPV (human papilloma virus) sunt centrate asupra femeii, din momentul în care s-a demonstrat implicarea lui în apariţia cancerului cervical. Infecţia cu HPV poate crea probleme şi la bărbat: vegetaţii veneriene şi chiar cancer genital.

citeste mai mult
Prof. Dr. Liana Gheorghe, şef Secţie Gastroenterologie şi Hepatologie – Institutul Clinic Funde

În România este mare prevalenţa ambelor forme de hepatite, C şi B. Trebuie privit cu câteva decenii în urmă, în anii 80, când mare parte din populaţia României a fost infectată nozocromial, practic prin proceduri medicale nesigure.

citeste mai mult
sursa: www.unopa.ro

Campania „Vrem să trăim!” aduce în atenţia autorităţilor problematica accesului la tratament al pacienţilor care trăiesc cu HIV şi solicită măsuri imediate în direcţia prevenirii întreruperilor de tratament.

citeste mai mult
Dr. Viorel Văcaru, Director medical Laboratoire Innotech International

Agenţii antimicrobieni cationici se folosesc pentru uz general în mediul clinic de mai bine de jumătate de secol. Recent, utilizarea de antiseptice şi dezinfectante a fost pusă în discuţie, din cauza faptului că expunerea cronică la astfel de agenţi ar putea duce la selectarea unor tulpini mai puţin sensibile la aceşti agenţi şi la antibiotice ca a treia opţiune terapeutică.

citeste mai mult
  • Pagina:
  • 1

  • 2
  • 3