Cardiologie

Prof. Dr. Carmen Ginghină

Magnitudinea problemei a crescut: dacă până în anul 2014 se aprecia că supraviețuiesc 14,5 milioane de oameni cu diagnosticul de cancer, acum se gândește că până în anul 2020 populația supraviețuitoare va crește cu 31%. Această creștere acoperă toate tipurile de cancer – în proporții relativ asemănătoare.

citeste mai mult
Asist. Univ. Dr. Larisa ANGHEL, Prof. Univ. Dr. Cătălina Marina ARSENESCU

Ultrasonografia Doppler este o modalitate neinvazivă de diagnostic a bolii arteriale periferice care permite diagnosticarea stenozelor arteriale prin vizualizarea directă a plăcilor de aterom dar şi prin analiza aspectului undelor Doppler. Ateroscleroza este o boală sistemică a arterelor mari și mijlocii care determină îngustarea focală sau difuză a lumenului arterial ca urmare a acumulării de material lipidic și fibros.

citeste mai mult
Prof. Dr. Mircea Cinteză

Hipertensiunea arterială este cea mai răspândită boală a omenirii. Se poate afirma că, după 65 ani, două treimi dintre oameni fac hipertensiune arterială (HTA).

citeste mai mult
Conf. Dr. Angela Butnariu

Malformațiile cardiace congenitale domină copios patologia cardio-vasculară a copilului și adultului tănâr și reprezintă o piatră de încercare diagnostică și terapeutică pentru multe categorii de specialiști. Obstetricianul  trebuie să identifice încă din perioada fetală eventualele anomalii structurale cardiace și să acorde, la naștere, asistență privilegiată copilului diagnosticat cu malformație cardiacă congenitală.

citeste mai mult
Colonel Dr. Ionel Droc, Dr. Cosmin Buzila, Dr. Daniel Nita

Tratamentul chirugical deschis al anevrismelor de aortă toracică se asociază cu rate înalte de mortalitate şi morbiditate. Astfel, chirurgii se orientează din ce în ce mai mult pentru tehnicile endovasculare.

citeste mai mult
Conf. Dr. Zoltan Galajda

Conform statisticilor actuale, în România, aproximativ 300 de persoane din 100.000 decedează anual din cauza unui accident vascular cerebral, față de 200 cât este media europeană.

citeste mai mult
Prof. Dr. Carmen Ginghină

Afecțiunile oncologice au căpătat o frecvență din ce în ce mai mare. Ele interesează oameni de diferite vârste (foarte tineri sau foarte vârstnici), care n-au avut o patologie asociată anterioară sau se asociază abia acum când cancerul a început să facă dezastrele obișnuite...

citeste mai mult
Prof. Dr. Mircea Cinteză, 1 comentariu

Până nu cu mult timp în urmă cărțile academice de cardiologie îi învățau pe cei cărora le erau dedicate că insuficiența cardiacă congestivă (ICC) cu disfuncție sistolică de ventricul stâng este o condiție patologică ireversibilă și cu prognostic la fel de rezervat ca al cancerului avansat, adică deces în următorii doi ani. Progresele medicinii din ultimile decenii demonstrează însă că acest proces poate fi complet reversibil și cu consecințe extrem de favorabile pe prognostic.

citeste mai mult
Redactie

Hipertensiunea arterială este o condiție medicală serioasă, definită ca fiind creșterea constantă și menținerea la valori ridicate a presiunii exercitate de sânge la nivelul pereților arteriali. Tensiunea normală crește de la 90/60 în momentul nașterii, până la aproxima-tiv 120/80, în perioada adultă.

citeste mai mult
Redactie

Măsurarea la domiciliu a tensiunii arteriale este o componentă importantă în diagnosticarea precoce a hipertensiunii, în monitorizarea tensiunii în afara consultului medical sau a evoluției tratamentului hipotensor (în cazul persoanelor aflate sub tratament). Pe piață există nenumărate tipuri și modele de tensiometre, însă, înainte de a vă decide asupra celui potrivit, trebuie să luați în calcul o serie de criterii importante.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta