Chirurgie

Prof. Dr. Silviu Constantinoiu

Înainte vreme, acum aproape un secol, marele chirurg şi anatomist Thoma Ionescu opera azi o tumoră de mandibulă, mâine facea o operaţie urologică, altă zi opera pe tubul digestiv. Acum așa ceva nu mai este posibil, cu rezultate care se cer a fi din ce în ce mai bune.

citeste mai mult
Florin Turcu

Defectele peretelui abdominal (hernii și eventrații) reprezintă o patologie foarte frecventă, fiind a doua indicație pentru intervenție chirurgicală după litiaza biliară. Prevalența acestei patologii este foarte ridicată, estimându-se că, 27% dintre bărbați și 3% dintre femei vor suferi în cursul vieții o operație pentru hernie inghino-femurală.

citeste mai mult
Interviu cu Academician Profesor Doctor Irinel Popescu

Anul acesta se împlinesc 15 ani de transplant hepatic în România. Unde se situează țara noastră la începutul anului 2015, la nivel european, din punct de vedere al realizărilor de transplanturi hepatice, dar și a numărului de donatori?

citeste mai mult
Conf. Univ. Dr. Horaţiu MOLDOVAN, medic primar, Chirurgie Cardiovasculară

Este vorba despre operaţia pe cord deschis pentru înlocuirea arterei aorte, ca urmare a diagnosticării pacientului cu disecţie acută de aortă. Aceasta este o tulburare rară, potenţial fatală, care apare atunci când sângele pătrunde prin leziunea creată în tunica internă (unul din cele trei straturi ale inimii) şi se inserează între aceasta şi tunica medie (musculară).

citeste mai mult
Dr. Nicolae Crisan

Tendinţa actuală în medicină este mai degrabă spre non-invazivitate decât spre minim invazivitate. Un exemplu puternic în acest sens este biopsia hepatică, înlocuită în aprecierea stadiului bolii hepatice de o serie de scoruri care au la bază determinări ale unor molecule serice.

citeste mai mult
Cozma A., Sitar-Tăut A., Conf dr Pop D., Prof dr Zdrenghea D.

Sindromul metabolic (SM) sau sindromul de insulinorezistenţă este o rezultantă între ano-malii metabolice multiple asociate cu boala cardiovasculară [1][2]. Din 1988, când Reaven [3] a făcut prima descriere a SM, o multitudine de cercetări au fost efectuate în vederea înţelegerii fiziopatologiei, epidemiologiei, implicaţiilor prognostice şi strategiilor terapeutice.

citeste mai mult
Dr. Comşa Florin, Medic specialist chirurgie vasculară, 1 comentariu

Sistemul venos al membrelor inferioare este format din două sisteme: unul superficial, dispus imediat sub tegument, şi unul înconjurat de muşchi şi dispus profund. Tromboza venoasă profundă reprezintă coa-gularea sângelui la nivelul sistemului venos profund şi nu trebuie confundată cu tromboflebita superficială, care afectează venele superficiale.

citeste mai mult
Iurciuc Mircea,Marin Cătălin,Mihaela Orăvițan,Cosmina Sașec,Stela Iurciuc,Avram Claudiu,Gaiță

Material și Metodă: Am selectat 115 pacienți cu risc înalt conform Societății Europene de Cardiologie. Pacienții au fost sub medicație stabilă în ultimele 2 luni.

citeste mai mult
Dr. Cristina Pitiş, Medic primar cardiolog, Clinicco® Braşov, 2 comentarii

Insuficienţa cardiacă este un sindrom clinic determinat de incapacitatea inimii de  a asigura debitul circulator necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului sau asigurarea acestuia cu preţul creşterii simptomatice a presiunilor de umplere a cordului. Pentru diagnostic sunt obli-gatorii prezenţa simptomelor şi semnelor tipice şi dovada obiectivă de anomalie structurală sau funcţională a cordului.

citeste mai mult
Dr. med. Jerzicska Erno, 3 comentarii

Anevrismul de aortă abdominală (AAA) poate fi definit prin mărirea diametrului antero-posterior sau transversal al aortei peste 3 cm. Anevrismele de aortă abdominală sunt clasificate în funcţie de dispoziţia faţă de arterele renale în: suprarenale (strict abdominale sau toracoabdominale), juxtarenale şi subrenale.

citeste mai mult