Chirurgie

Prof. dr. Mircea Beuran

În Chirurgia de Urgență și Traumatologie, care este o specialitate ce îmbracă atât urgențele din punctul de vedere al viscerelor, incluzând aici creierul, plămânii, cavitatea abdominală, cât și traumatologia cerebrală, craniană, vertebrală, toracică și a articulațiilor, a membrelor superioare și inferioare, există un potențial de informație pe care noi am adus-o permanent prin experiența pe care o avem, la nivelul spitalelor cu profil de urgență din București, a centrelor universitare din țară și a spitalelor județene. Am fost prezenți (la Congres, n.

citeste mai mult
Redactie

Dragi colegi, Imi face o mare placere sa va anunt ca printr-un comunicat publicat in 30 iunie, Ministerul Sanatatii a anuntat adoptarea curriculum-ului de chirurgie vasculara propus de SRCV. (https://rezidentiat.

citeste mai mult
Prof. dr. Traean Burcoș

Ședințele filialei SRC București, la care am avut plăcerea să particip de câteva ori, se caracterizează printr-o înaltă ținută academică, printr-un nivel riguros al pledoariilor ștințifice, printr-un caracter exact, concis, sobru al prezentărilor și discuțiilor purtate după fiecare prezentare, într-un spirit nu polemic ci colegial și constructiv, de respect pentru munca celorlalți. Atmosfera din Amfiteatrul Colțea din timpul ședințelor filialei SRC București te duc cu gândul la acea ținută nobilă care ar caracteriza la fel de bine Camera Lorzilor din Parlamentul Britanic.

citeste mai mult
Prof. Dr. Silviu Constantinoiu

Înainte vreme, acum aproape un secol, marele chirurg şi anatomist Thoma Ionescu opera azi o tumoră de mandibulă, mâine facea o operaţie urologică, altă zi opera pe tubul digestiv. Acum așa ceva nu mai este posibil, cu rezultate care se cer a fi din ce în ce mai bune.

citeste mai mult
Florin Turcu

Defectele peretelui abdominal (hernii și eventrații) reprezintă o patologie foarte frecventă, fiind a doua indicație pentru intervenție chirurgicală după litiaza biliară. Prevalența acestei patologii este foarte ridicată, estimându-se că, 27% dintre bărbați și 3% dintre femei vor suferi în cursul vieții o operație pentru hernie inghino-femurală.

citeste mai mult
Interviu cu Academician Profesor Doctor Irinel Popescu

Anul acesta se împlinesc 15 ani de transplant hepatic în România. Unde se situează țara noastră la începutul anului 2015, la nivel european, din punct de vedere al realizărilor de transplanturi hepatice, dar și a numărului de donatori?

citeste mai mult
Conf. Univ. Dr. Horaţiu MOLDOVAN, medic primar, Chirurgie Cardiovasculară

Este vorba despre operaţia pe cord deschis pentru înlocuirea arterei aorte, ca urmare a diagnosticării pacientului cu disecţie acută de aortă. Aceasta este o tulburare rară, potenţial fatală, care apare atunci când sângele pătrunde prin leziunea creată în tunica internă (unul din cele trei straturi ale inimii) şi se inserează între aceasta şi tunica medie (musculară).

citeste mai mult
Dr. Nicolae Crisan

Tendinţa actuală în medicină este mai degrabă spre non-invazivitate decât spre minim invazivitate. Un exemplu puternic în acest sens este biopsia hepatică, înlocuită în aprecierea stadiului bolii hepatice de o serie de scoruri care au la bază determinări ale unor molecule serice.

citeste mai mult
Cozma A., Sitar-Tăut A., Conf dr Pop D., Prof dr Zdrenghea D.

Sindromul metabolic (SM) sau sindromul de insulinorezistenţă este o rezultantă între ano-malii metabolice multiple asociate cu boala cardiovasculară [1][2]. Din 1988, când Reaven [3] a făcut prima descriere a SM, o multitudine de cercetări au fost efectuate în vederea înţelegerii fiziopatologiei, epidemiologiei, implicaţiilor prognostice şi strategiilor terapeutice.

citeste mai mult
Dr. Comşa Florin, Medic specialist chirurgie vasculară, 1 comentariu

Sistemul venos al membrelor inferioare este format din două sisteme: unul superficial, dispus imediat sub tegument, şi unul înconjurat de muşchi şi dispus profund. Tromboza venoasă profundă reprezintă coa-gularea sângelui la nivelul sistemului venos profund şi nu trebuie confundată cu tromboflebita superficială, care afectează venele superficiale.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta