Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Sursa: www.ayurmed.ro

Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică gravă, cu o frecvență mare în populație şi cu o evoluție severă mai ales în stadiile avansate. Este foarte important să știm cum să prevenim, să diagnosticăm şi mai ales să tratăm diabetul.

citeste mai mult
Sursa: www.sciencemed.ro

Obezitatea este o afectiune cronica a carei prevalenta este în crestere și care determina aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare ca și a unor forme de cancer. Obezitatea poate determina probleme sociale, economice și psihologice ca rezultat al prejudecatilor și scaderii autorespectului.

citeste mai mult
Prof. Constantin Ionescu-Tîrgoviste

Am propus ca definirea Diabetului să se facă pe alte criterii decât prin prezența hiperglicemiei. Dacă anticorpii antiinsulari au apărut (detectarea acestora relevând că boala diabetic este instalată), este un semnal că de fapt întregul sistem imun este implicat déjà cu mult timp înainte ca anticorpii să apară.

citeste mai mult
Prof. Univ. Dr. Cristian Serafinceanu

În ultimii ani s-au făcut progrese importante în terapeutica diabetului zaharat și complicațiilor sale. Au apărut clase terapeutice noi, foarte eficiente și lipsite de riscuri majore, cum sunt medicațiile incretinice și inhibitorii transportorilor renali de sodiu-glucoză.

citeste mai mult
Redactie

Pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt în majoritate supraponderali sau obezi și au, în general, un stil de viață care a contribuit, alături de alți factori, la apariția afecțiunii. Principala cauza a diabetului zaharat este insulinorezistenţa, care conduce în timp la epuizarea relativă a insulinei.

citeste mai mult
Sursa: www.diabetegen.ro

Diabetegen este un produs dermatocosmetic pentru tratamentul pielii cu diferite afecțiuni. Eficacitatea produsului derivă din conținutul de substanțe naturale bioactive puternice.

citeste mai mult
Dr. Simona Lica, Dr. Cristina Cozma, Dr. Alexandra Constantin

Complicaţiile oculare din cadrul diabetului zaharat (DZ) apar la 1/3 din pacienţii cu această afecţiune.  Principalele comorbidităţi oculare sunt: I.

citeste mai mult
Medic primar L.C. Nwabudike, Institutul N. Paulescu

Introducere: Ulcerele piciorului diabetic sunt o complicaţie serioasă a diabetului zaharat. Ele conduc adesea la rate de mortalitate și morbiditate semnificative, consumând  fonduri importante.

citeste mai mult
interviu cu Prof. Univ. Dr. Cristian Serafinceanu, președintele SRDNBM

Stimate domnule profesor universitar Cristian Serafinceanu, vă rugăm să ne spuneți ce se întreprinde la ora actuală pe plan european pentru prevenţia şi diagnosticul precoce al bolilor nutriţionale, în special diabetul zaharat dar şi obezitatea, dislipidemiile şi sindromul metabolic? Pe plan european, s-au elaborat ghiduri şi consensuri între Societatea Europeană de Studiu al Diabetului (EASD) şi Asociaţia Americană de Diabet (ADA), în care sunt stabilite nişte criterii de diagnostic precoce, de screening pentru diabetul zaharat şi pentru sindroamele premergătoare, care definesc starea de prediabet şi care constau în creşterea glicemiei bazale într-o plajă de 100-125mg/dl sau o glicemie la testul de toleranta la glucoză oral peste 200mg/dl.

citeste mai mult
Dr. Mirela Culman, Medic primar, lector universitar, INDNBM,, Nicolae Paulescu"

Ne aflăm în fața a două epidemii conjugate de diabet tip2 și obezitate, explozive, pentru care  în jargonul medical a apărut un nou termen - ,,Diabezitate’’. Diabezitatea este cauza principală a celor mai multe boli cronice, afectează mai mult de un miliard de persoane de pe întreg mapamondul, 100 de milioane de americani, unul din 2 americani peste 65 de ani, și reprezintă 9 din zece cauze de moarte.

citeste mai mult