Imagistica medicala

Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar radiologie

În comparație cu mamografia 2D, clasică sau digitală, mamografia digitală 3D aduce o serie de avantaje extrem de importante pentru un diagnostic corect și precoce, dintre care amintim: • Crează o hartă tridimensională (3D) a sânilor, formată din zeci de felii din profunzimea sânilor (imagini mamografice de 1 mm), medicul putându-le examina bucată cu bucată pentru a oferi un diagnostic exact. Prin mamografia clasică 2D, medicul putea analiza doar 2 imagini mamografice; • Această "feliere a sânilor" elimină suprapunerile de țesut de pe imaginile de mamografie clasică, oferind medicului imagist un grad net superior de acuratețe la depistarea și caracterizarea diferitelor formațiuni și leziuni (distorsiuni arhitecturale, asimetrii - uneori singurul semn de cancer) - în special în cazul sânilor denși; • Datorită acestor rezultate cu precizie sporită, se reduc în unele cazuri numărul de controale suplimentare, uneori chiar biopsii sau intervenții chirurgicale inutile; • Diminuarea ratei de rezultate (cancere mamare) fals negative - scade semnificativ numărul de cancere ascunse în profunzimea sânului; • Diminuarea ratei de rezultate (cancere mamare) fals pozitive - medicul are acces la informație mai complexă din profunzimea sânului, ce reduce la minim acele leziuni fals diagnosticate pozitiv ca și cancer mamar; • Dacă vorbim de iradierea la mamografia cu tomosinteză, acest nivel extrem de mic de iradiere devine și mai mic: • direct, datorită faptului că mamografia digitală cu tomosinteză se realizează printr-o singură expunere a pacientei cu cea mai avansată și puțin iradiantă tehnologie de mamografie din acest moment; • indirect, datorită diagnosticului îmbunătățit și reducerii numărului de rechemări și expuneri mamografice inutile.

citeste mai mult
Dr. Bogdan Olteanu

Faptul că radiațiile ionizante au și efecte adverse, chiar potențial periculoase, a devenit evident la scurt timp după descoperirea acestora. Existența unor efecte la doze foarte mici a ramas însă subiect de dezbatere până în ziua de azi.

citeste mai mult
Autori, afiliere:

Lector Iliescu Dominic, Dr. Marina Stan, Dr. Cara Monica, Conferențiar univ. Tudorache Stefania, Profesor univ.

citeste mai mult
Adrian Bartos

Ecografia are un rol bine stabilit în algoritmul diagnostic al patologiei abdominale, fiind pe larg folosită în domeniul medicinei interne și al gastroenterologiei. Deși tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară își mențin supremația în ceea ce privește stadializarea neoplaziilor și diagnosticul de finețe al leziunilor intraabdominale, ecografia este în continuare o investigație de primă intenție, fiind suficient de sensibilă și specifică pentru a indica un diagnostic.

citeste mai mult
Toma Gabriela Simona

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a sânilor foloseşte un câmp magnetic puternic, unde radio şi prin intermediul calculatorului produce imagini detaliate ale structurilor din cadrul sânului.  Aceasta este utilizată în principal ca un mijloc de diagnostic suplimentar pentru screening-ul cancerului de sân fiind complementară mamografiei şi ultrasonografiei.

citeste mai mult
Dr. Virgil Ionescu

Este foarte bine cunoscut că după leucemie, tumorile cerebrale sunt a doua cauză de malignitate ca frecvență în rândul copiilor. Tumorile cerebrale sunt cea mai comună formă de tumori solide la copii și principala cauză de deces prin tumori solide la copii.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Sf. Andrei, Jud. Neamţ

Testul de efort sau electrocardiograma la efort (test de efort efectuat cu monitorizare electrocardiografică) este una din principalele metode de diagnostic și de apreciere a prognosticului bolilor cardiovasculare, în special a cardiopatiei ischemice, dar și a aritmiilor, a bolilor valvulare cardiace și a arteriopatiilor. Se poate realiza la bicicletă (sau cicloergometru) sau la covor rulant, alegerea făcandu-se individualizat, în functie de bolile asociate, vârsta și capacitatea de cooperare a fiecărui pacient.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Popârlan

Electroencefalografia reprezintă înregistrarea cu ajutorul electrozilor aplicaţi pe scalp a potenţialelor electrice ale activităţii spontane a neuronilor corticali. Deşi consurată de metodele de diagnostic imagistice, CT şi RMN, electroencefalografia rămâne a fi utilizată pe larg, în special în diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, în monitorizarea activităţii cerebrale în timpul anesteziei.

citeste mai mult
Sursa: Clinic RomRad – Turnu Severin

Metodă modernă de investigare neiradiantă în câmp magnetic. Nu prezintă pericol pentru organismul uman.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 3 comentarii

Există riscuri? Cantitatea de radiofarmaceutic administrată este foarte mică, astfel încât examinările scintigrafice expun pacientul la o doză foarte mică de iradiere.

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Septembrie 2018

CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018 CONGRESUL NAȚIONAL DE FARMACIE 2018

26 Septembrie 2018

In Bucuresti
Iasi-Pediatrics Emergency Medicine Iasi-Pediatrics Emergency Medicine

06 Septembrie 2018

In Iasi
Farma Practic ediția 68, Gura Humorului Farma Practic ediția 68, Gura Humorului

21 Septembrie 2018

In Suceava
Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia Congresul National de Cardiologie 2018, Sinaia

19 Septembrie 2018

In Prahova
Digestive Endoscopy Cluj, 2018 Digestive Endoscopy Cluj, 2018

23 Septembrie 2018

In Cluj
CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta CURS DE CARDIOONCOLOGIE, Constanta

28 Septembrie 2018

In Constanta