Imagistica medicala

Autori, afiliere:

Lector Iliescu Dominic, Dr. Marina Stan, Dr. Cara Monica, Conferențiar univ. Tudorache Stefania, Profesor univ.

citeste mai mult
Adrian Bartos

Ecografia are un rol bine stabilit în algoritmul diagnostic al patologiei abdominale, fiind pe larg folosită în domeniul medicinei interne și al gastroenterologiei. Deși tomografia computerizată și rezonanța magnetică nucleară își mențin supremația în ceea ce privește stadializarea neoplaziilor și diagnosticul de finețe al leziunilor intraabdominale, ecografia este în continuare o investigație de primă intenție, fiind suficient de sensibilă și specifică pentru a indica un diagnostic.

citeste mai mult
Toma Gabriela Simona

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) a sânilor foloseşte un câmp magnetic puternic, unde radio şi prin intermediul calculatorului produce imagini detaliate ale structurilor din cadrul sânului.  Aceasta este utilizată în principal ca un mijloc de diagnostic suplimentar pentru screening-ul cancerului de sân fiind complementară mamografiei şi ultrasonografiei.

citeste mai mult
Dr. Virgil Ionescu

Este foarte bine cunoscut că după leucemie, tumorile cerebrale sunt a doua cauză de malignitate ca frecvență în rândul copiilor. Tumorile cerebrale sunt cea mai comună formă de tumori solide la copii și principala cauză de deces prin tumori solide la copii.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Sf. Andrei, Jud. Neamţ

Testul de efort sau electrocardiograma la efort (test de efort efectuat cu monitorizare electrocardiografică) este una din principalele metode de diagnostic și de apreciere a prognosticului bolilor cardiovasculare, în special a cardiopatiei ischemice, dar și a aritmiilor, a bolilor valvulare cardiace și a arteriopatiilor. Se poate realiza la bicicletă (sau cicloergometru) sau la covor rulant, alegerea făcandu-se individualizat, în functie de bolile asociate, vârsta și capacitatea de cooperare a fiecărui pacient.

citeste mai mult
Sursa: Clinica Popârlan

Electroencefalografia reprezintă înregistrarea cu ajutorul electrozilor aplicaţi pe scalp a potenţialelor electrice ale activităţii spontane a neuronilor corticali. Deşi consurată de metodele de diagnostic imagistice, CT şi RMN, electroencefalografia rămâne a fi utilizată pe larg, în special în diagnosticul epilepsiei, a encefalopatiilor, în monitorizarea activităţii cerebrale în timpul anesteziei.

citeste mai mult
Sursa: Clinic RomRad – Turnu Severin

Metodă modernă de investigare neiradiantă în câmp magnetic. Nu prezintă pericol pentru organismul uman.

citeste mai mult
Dr. Adriana Rimbu, 3 comentarii

Există riscuri? Cantitatea de radiofarmaceutic administrată este foarte mică, astfel încât examinările scintigrafice expun pacientul la o doză foarte mică de iradiere.

citeste mai mult
Sursa: Clinica de diagnostic Phoenix

Rezonanţa Magnetică reprezintă tehnica imagistică medicală cea mai complexă, neinvazivă, neiradiantă folosită pentru vizualizarea structurilor interne în detaliu şi în unele cazuri funcţionarea corpului uman, care a dus la îmbunătăţirea substanţială a medicinii moderne, prin furnizarea unui diagnostic precis pentru o gamă largă de boli. Imagistica prin rezonanţă magnetică foloseşte un câmp electromagnetic puternic şi valuri de radiofrecvenţa pentru a produce imagini ale diferitelor planuri anatomice.

citeste mai mult
Redactie

Pot fi integrate  in majoritatea aplicatiilor medicale (echografie, endoscopie, colposcopie etc.).

citeste mai mult
Evenimente medicale Evenimente

in luna Mai 2018

Congresului SRATI 2018, Sinaia Congresului SRATI 2018, Sinaia

09 Mai 2018

In Prahova